БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини7 свердловин на Сахалінському родовищі належать державній компанії

7 свердловин на Сахалінському родовищі належать державній компанії

26.12.2023

«…повідомляємо, що Компанія здає в оренду 7 свердловин в межах Сахалінського натогазоконденсатного родовища.

Звернення зі сторони орендарів щодо призупинення видобутку на даному родовищі в Компанії відсутні», – заявила Перший заступник Голови правління ПрАТ «НАК «Надра України» Ірина Бойко.  

Окрім кількості свердловин, які належать НАК Надра України в межах Сахалінського НГКР, ми запитували також про:

Стан свердловин;

Балансову і оціночну вартість свердловин;

Перелік орендарів свердловин;

Дохід, отриманий державною компанією від передачі свердловин в оренду;

Дохід, отриманий від відчуження свердловин в межах Сахалінського НГКР.

На жодне з цих питань у компанії не відповіли, пославшись на віднесення цих даних до комерційної таємниці та конфіденційної інформації:

Нагадаємо, 04.12.2023 Державна служба геології та надр України анулювала з 28.11.2023 спеціальний дозвіл №6349 від 10.07.2019, наданий ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» з метою видобування вуглеводнів Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, розташованого в Харківській області. Спецдозвіл припинили на виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС) від 28.11.2023 у справі №2а-7778/09/2670.

За даними фінансової звітності Укрнафтобуріння, станом на 2020 р., компанiя експлуатувала 39 газоконденсатних i нафтогазових свердловини (32 свердловини власного експлуатаційного фонду та 7 орендованих свердловин).

Видобуток природного газу та газового конденсату на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі повністю зупинили за кілька днів до наказу Держгеонадр. 

08.12.2023 в Укрнафтобуріння заявили, що від зупинки видобутку на Сахалінському родовищі держава втрачає майже 50 мільйонів кубометрів газу на місяць. А втрати місцевого та державного бюджету (без ПДФО, ЄСВ та військового збору) становлять 410,5 млн грн щомісячно. Зокрема, це 190 млн ренти, 132,2 млн ПДВ та 88,2 млн податку на прибуток.

В Державній службі геології та надр України заявили, що ініціювали анулювання спеціального дозволу ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» на Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище – після запиту від Державного бюро розслідувань.