БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїна та Молдова підписали меморандум про взаєморозуміння щодо Вертикального газового коридору

Україна та Молдова підписали меморандум про взаєморозуміння щодо Вертикального газового коридору

19.01.2024

ТОВ «Оператор ГТС України» спільно з Vestmoldtransgaz (Молдова) на полях зустрічі міністрів Групи високого рівня з енергетичної сполученості Центральної та Південно-Східної Європи (CESEC) в Афінах 19 січня 2024р підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо ініціативи створення Вертикального газового коридору – нового маршруту для транспортування газу з півдня на північ Європи. Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

За словами ОГТСУ, повноцінний запуск вертикального коридору шляхом проведення необхідної модернізації газотранспортних мереж вищевказаних країн дозволить транспортувати газ з півдня на північ і навпаки через європейську мережу транспортування природного газу та LNG з використанням розширених можливостей, створених за рахунок нових та споруджуваних плавучих установок з регазифікації та зберігання LNG в регіоні.

«Надійність і стабільність української ГТС підтверджена незалежним міжнародним стрестестом і двократним, порівняно з 2022р, ростом траснспортування газу з Європи – до 4,3 млрд куб м. Завдяки участі в Вертикальному коридорі ми розраховуємо щорічно додатково поставляти понад 7 млрд куб м газу від Румунії до Центральної Європи. ОГТСУ спільно з оператором ГТС Молдови та національними регуляторами зараз працює над створенням привабливих умов для використання додаткових потужностей Трансбалканського коридору обсягом 6 млн куб м на добу вже протягом 2024р», — зауважив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.