БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниБезпілотники атакували термінал російського «Новатеку» в Усть-Луга

Безпілотники атакували термінал російського «Новатеку» в Усть-Луга

21.01.2024

Безпілотні засоби уночі 21 січня атакували комплекс з переробки стабільного газового конденсату російської компанії «Новатек» в Усть-Луга в Ленінградській області, повідомляють російські ЗМІ.

Після атаки сталося загоряння резервуару з газовим конденсатом. За словами очевидців, перед пожежею було чутно ряд вибухів. Місцеві ЗМІ також повідомляють, що два безпілотники атакували резервуар з конденсатом.

Комплекс «Новатеку» в Усть-Луга працює з 1994р, займаючись переробкою нафти та газового конденсату. На заводі компанії переробляють видобуту сировину в нафту різних фракцій (легку та важку), гас, мазут та дизель. Комплекс також включає портову інфраструктуру, завдяки якій продукти переробки відправляють на експорт. Під час атаки, за словами російських ЗМІ, у порту «Новатеку» було три танкери.

У 2022р на комплексі «Новатеку» було перероблено 6,943 млн т стабільного газового конденсату та вироблено 6,825 млн т товарної продукції, в тому числі 4,208 млн т легкої та важкої нафти, 1,052 млн т гасу, 1,487 млн т дизелю та мазуту та 78 тис т LPG.

«Новатек» - друга за обсягами видобутку природного газу компанія в росії. Засновник та найбільший акціонер – Леонід Міхельсон (24,8%). Крім нього акціонерами також є – Геннадій Тімченко (23,5%), «Газпром» (10%) та французька TotalEnegies (19,4%). Проте, частка TotalEnergies після російського вторгнення в Україну фактично заморожена, оскільки компанія списала актив.

Компанія є найбільшим експортером LNG в росії. Основний експортний актив компанії – «Ямал ЛНГ», з якого у 2023р було поставлено 18,7 млн т LNG (майже 25,8 млрд куб м). Також з терміналу «Кріогаз Висоцьк» у Балтійському морі – 0,8 млн т LNG (1,1 млрд куб м).

Крім того, у порту Усть-Луга російський «Газпром» планує побудувати власний LNG термінал для експорту газу. Компанія планувала запустити його у 2023р, однак перенесла запуск на 2024р. Очікується, що комплекс «Газпрому» буде переробляти 45 млрд куб м природного газу на рік, виробляючи 13 млн т LNG.

Bloomberg передає :"Морські поставки російської нафти впали до мінімуму, зокрема, через атаку українського БПЛА".

За чотири тижні до 21 січня з російських портів було відвантажено близько 3,36 млн барелів сирої нафти на день. Це на 50 тис барелів на день менше від переглянутого показника за період до 14 січня.

Більш мінливе середньотижневе значення впало на 340 тис барелів на день до мінімуму за сім тижнів у 3,02 мільйона. 

Зазначається, що експорт постраждав через триваючу погану погоду в деяких портах і удар українського безпілотника по заводу з переробки конденсату, що прилягає до експортного терміналу сирої нафти в Усть-Лузі.