БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАсоціаціяПро насБлог CEO Road show аукціонів в сфері надрокористування – черговий крок назустріч інвестору

Road show аукціонів в сфері надрокористування – черговий крок назустріч інвестору

19.02.2019
Наприкінці січня нафтогазова галузь України була в центрі уваги інвесторів в Осло та Лондоні. Під час українсько-норвезького бізнес-форуму, який 28 січня проходив в Осло, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запросив норвезьких інвесторів взяти участь в аукціонах з продажу спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами, які стартували в Україні.
 
Паралельно в той самий час керівництво Держгеослужби з українськими депутатами під час українського форуму з розвідки та видобутку природного газу в Лондоні закликали провідні видобувні компанії, такі як ExxonMobil, Shell, Perenco, INA, Cogent Petroleum, Sand Hill, Viking International прийняти участь в другому раунді онлайн-аукціонів
 
Активні зміни на ринку нафтогазовидобутку: рух назустріч європейським практикам в сфері надрокористування, трансформація законодавства в цій сфері, перегляд принципів співпраці держава-інвестор, було розпочато декілька років тому.
 
Однак, фактично, 2018 рік став кульмінацією роботи та підсумковим у справі докорінної зміни подальшого розвитку нафтогазовидобувної галузі в Україні.
 
Минулоріч в парламенті проголосовані декілька ключових законів, які докорінно реформують не тільки самі підходи до сфери надрокористування, а й встановлюють чіткі правила гри на цьому ринку, вносять європейські правила побудови відносин між діючими вітчизняними інвесторами та відповідальними за галузь інституціями.
 
Зокрема, законодавчо закріплені зміни до оподаткування (зниження ренти на нові свердловини до 12%); дерегуляцію (дозвільної системи та доступу до землі), запроваджено принцип децентралізації ренти (5% податків в регіони видобутку), впровадженні ініціативи прозорості ЕІТІ (з ц.р. звітність обов’язкова для нафтогазовидобувників), встановленні конкурентні тарифи на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу в ГТС.
 
Паралельно здійснювалось реформування і служби Держгеонадр, переформатовувались підходи до видачі спецдозволів на видобуток надр, зазнала змін процедура їх видачі, велику кількість не розроблених ділянок з покладами нафти, газу та інших корисних копалин повернуто до держави та відправлено на повторні торги.
 
Шлях до онлайн-аукціонів
 
Поштовхом до процесу запровадження прозорих аукціонів з продажу спецдозволів, які спрощують доступ інвесторів до видобувної галузі, став ряд урядових постанов, які були прийняті в тому ж 2018 році.
 
Зокрема, постановою Кабміну №423, було спрощено доступ інвесторам до геологічної інформації. За інформацією Держгеоінформ, майже 170 тисяч паперових носіїв будуть оцифровані.
 
Передбачається, що нові цифрові масиви української геологічної інформації будуть включені у загальносвітову електронну карту корисних копалин.
 
Урядом були прийняті рішення про створення в 2019 році реєстру геологічної інформації та державного сховища геологічної інформації та кам’яного матеріалу.
 
В 2018 році вносились зміни до порядків, затверджених постановами №615 та №594 від 2011 року.
 
Серед ключових змін, які були внесені:
 
всі ділянки надр з 1 січня 2019 року будуть передаватись інвесторам тільки через систему онлайн торгів "Прозоро";
встановлення перехідного періоду для надрокористувачів при проведенні процедури ОВД;
на конкурси виставлятимуться ділянки із затвердженими запасами корисних копалин, на які Держгеонадра отримали погодження від місцевої влади;
скасовано вимогу про недопуск для участі в конкурсі для компаній, які мають податковий борг;
в 2018 р. було прийнято норму, яка нівелює узгодження з місцевою владою розробки родовищ (стосується морського шельфу);
компаніям дозволено передавати права на видобуток своїм дочірнім фірмам — що фактично запровадило в країні вторинний ринок прав на ділянки з корисними копалинами.
Вже в жовтні 2018 р. Уряд своєю постановою дозволив Держгеонадра проведення експериментального проекту із запровадження аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів.
 
В цьому ж місяці Держгеонадра вперше презентувала в Брюселі на засіданні Групи з сировинних матеріалів при Єврокомісії проект електронних аукціонів у надрокористуванні.
 
Зазначимо, що в жовтні стартували відкриті аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, однак вони проводились ще за старою системою.
 
На цих конкурсах ціна визначалась згідно з постановою Кабміну про вартість аукціонної ділянки.
 
Рух назустріч інвесторам через ProZorro
 
Перші 10 дозволів нафтогазових ділянок в системі ProZorro.Продажі були виставлені на початку грудня. Ресурси на запропонованих ділянках становлять 86 млрд куб. м газу та 16 млн тон нафти.
 
Вже в березні, переможці аукціонів отримають права на видобуток.
 
Реакція інвесторів не забарилась. В середині грудня стало відомо про зустріч керівництва Держгеонадр з топ-менеджерами двох американських нафтогазових компаній VALKOR та Petrotech.
 
Під час зустрічі американських інвесторів запрошено взяти участь в аукціоні з продажу спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами, який відбудеться 6 березня 2019 року.
 
Накшталт road show другого раунду онлайн-аукціонів відбулось 29 січня в Лондоні, в рамках Українського форуму з розвідки та видобутку природного газу.
 
На заході були пристутні як українські, так й міжнародні видобувні компанії такі як: Shell, ExxonMobil, INA, Arawak,Erenco, MOL, Sand Hill, Trident Acquisitions. А також сервісні компанії Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger, Viking International та SOCAR AQS.
 
Через систему ProZorro можна буде придбати 7 ділянок, які розташовані в п’яти областях. Територія з покладами складає більше 2 тисяч кв км, а прогнозовані ресурси більше 2 млрд куб м газу. Початкова ціна 7 спеціальних дозволів майже $2 млн.
 
Загалом в 2019 році Держгеонадра планує виставити 30 нафтогазових ділянок з початковою ціною лотів $50 млн та прогонозованими ресурсами, які складають 130 млрд куб м газу і площею в 5 000 кв. км.
 
Конкурси УРП та потенційні інвестори
 
В своєму прагненні розширити взаємодію з інвесторами в сфері надрокористування, Україна вирішила повернутись до практики відкритих конкурсів на укладення угод про розподіл продукції (УРП) на розробку вуглеводневих родовищ.
 
Робота над підготовкою та відпрацюванням механізму тривала понад рік з різними стейкхолдерами ринків та інвестфондами. Це один з найбільш розповсюджених та зрозумілих для міжнародних інвесторів інструментів співробітництва з державою.
 
УРП, як правило, застосовуються до нерозвіданих родовищ, перспективи та потенціал яких є ще невідомим ані державі, ані інвестору на стадії укладання угоди.
 
Суть такого співробітництва полягає в тому, що держава зберігає право власності над надрами, але створює достатній стимул для залучення інвестицій у розвідку та видобуток задля того, щоб зацікавити бізнес взяти на себе значні ризики.
 
Протягом 2013 – 2017 років УРП було укладено для 8 ділянок надр, але на жодній з них видобуток вуглеводнів так і не розпочався.
 
Нагадаємо, що Україна мала практику застосування угод УРП з компаніями Сhevron і Shell на Олеській і Юзівській площах та пул компаній - ExxonMobil, Shell, Petron і НАК "Надра Україна" на Скіфській ділянці Чорноморського шельфу.
 
Однак співпраця по УРП в Україні не була позитивною, компанії згорнули свою діяльність в Україні.
 
Офіційно старт дванадцяти конкурсів на укладення угод про розподіл продукції відбувся на початку 2019 року з оприлюднення постанови КМУ.
 
Згідно умов, передбачається, що частка держави в прибутковій продукції повинна складати не менше 11% її загального обсягу, максимальна частка інвестора – 70% загального обсягу виробництва (до повного відшкодування витрат інвестора).
 
Термін дії СРП – 50 років. Заявки на участь у конкурсах приймаються протягом трьох місяців з дати публікації оголошення про їх проведення.
 
Як було оголошено, по перших десяти ділянках ініціатива щодо проведення конкурсів належить американсько-українській діловій раді (USUBC) та інвестиційній компанії SigmaBleyzer, щодо інших – українському ТОВ "Навігатор Компект".
 
Ще влітку 2018 року SigmaBleyzer повідомила про готовність вкласти у видобуток вуглеводнів в Україні $100 млн у рамках угод про розподіл продукції і це лише початок.
 
У середині вересня 2018 року SigmaBleyzer оголосила про створення нового International Fund for Ukrainian Energy LP (IFUEL, Міжнародний фонд української енергетики) на суму $250 млн, який зосередить увагу на інвестиціях в енергетичний сектор України.