БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юБуріння в громадських місцях

Буріння в громадських місцях

29 липня 2014

 

У Великобританії знімають обмеження на видобуток сланцевого газу 
 
Влада Великобританії скасували заборону на видобуток сланцевого газу на території країни. Для розробки родовищ сланцевого газу тепер відкрита майже половина її території, в тому числі кілька великих міст і навіть національні парки. У числі аргументів на користь такого рішення міністри називають енергетичну безпеку на тлі загострення відносин з Росією, створення нових робочих місць та економічне зростання. 
 
Уряд Великобританії прийняв рішення зняти заборону на видобуток сланцевого газу на території країни. В понеділок на першому за шість років тендері ліцензій на берегову видобуток нафти і газу уряд Великобританії анонсувало відкриття близько половини території країни для компаній, які мають намір розробляти видобуток сланцевого газу, повідомляє The Guardian. Конкурс може залучити значну увагу з боку енергетичних компаній, які зацікавлені в розвідці британських сланцевих запасів, особливо на північно-західному родовищі Боуленд, в центральному поясі Шотландії і в уїлда на південному сході. 
 
Зокрема, в список відкритих для видобутку сланцю міст і прилеглих територій були внесені Лондон, Бірмінгем, Манчестер, Ліверпуль, Лідс і Шеффілд, пише The Telegraph. 
 
Німеччина міняє пиво на сланець 
 
Німеччина розглядає можливість зняття заборони на видобуток сланцевого газу методом фрекінгу - гідророзриву пласта. Однак застосування цієї ... → 
Аргументуючи необхідність розробки даного виду палива, міністр енергетики Меттью Хенкок в інтерв'ю на радіо BBC заявив: «У великій кількості англійських будинків по всій країні використовується газ, і напевно хтось зараз готує сніданок на газовій плиті в той час, як я говорю». Місцеве і стабільне енергопостачання, за його словами, велика цінність, хоча до розробки і потрібно підходити з обережністю. 
 
Разом з розумінням необхідності забезпечити надійний захист навколишнього середовища Британія каже «так» розвитку сланцевої видобутку і вивченню можливостей, якими володіє країна ». 
 
Британські чиновники розраховують, що сланцевий газ може стати серйозною підмогою для енергетичної системи країни. «Оскільки 80% нашого опалення забезпечує газ, а запаси в Північному морі зменшуються, нетрадиційні джерела газу можуть стати важливою частиною майбутньої структури нашої енергетики», - цитує думку «тіньового» міністра енергетики Великобританії лейбориста Тома Грітрекса BBC. Однак Грітрекс, так само як і Хенкок, додав, що є обгрунтована занепокоєність екологічними проблемами, які необхідно вирішити, перш ніж почнеться видобуток. Проблема полягає в тому, на якій території уряд країни дозволив розвивати видобуток нетрадиційного виду газу. 
 
За словами Меттью Хенкока, може бути дозволено добування сланцевого газу навіть в національних парках, оскільки впродовж десятиліть в них вже велися розробки по видобутку нафти і традиційного газу. Згідно з картами, представленим на тендері, розробка родовищ допустима в 10 з 13 національних парків Англії та Уельсу. 
 
Втім, згідно з новими правилами, випущеним урядом Великобританії, ліцензії на видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта (фрекінгу) у мальовничій місцевості можуть бути видані лише у виняткових обставинах. На думку міністрів, правила проведення тендера стали більш суворими, ніж раніше. Крім того, на компанії, що подають заявку на фрекінг в заповідниках, будуть накладені додаткові зобов'язання. Наприклад, для початку своєї діяльності енергетичні компанії будуть зобов'язані отримувати кілька документів: дозвіл на проектні роботи, ліцензію від агентства з навколишнього середовища і допущення з боку управління з питань охорони здоров'я, техніки безпеки та охорони праці. 
 
Національний фонд (організація з охорони історичних пам'яток, визначних пам'яток і мальовничих місць) висловив стримане схвалення того, що відбувається. 40% земель, які контролює Національний фонд, знаходяться в національних парках, фонд володіє великими ділянками землі в інших «районах виняткової природної краси». 
 
«Ми вітаємо нові вказівки по розробці проектів, які ясно дають зрозуміти, що заявки на видобуток в цих областях мають бути відхилені, якщо тільки мова не йде про виняткові обставини», - заявив заступник директора Національного фонду з зовнішніх зв'язків Річард Хебдітч. «Ми сподіваємося, що нові правила відіб'ють набагато обережніший підхід, ніж раніше, і що при такому підході ми зможемо уникнути ризику перетворення найнеповторніших куточків країни в місця, де в промислових масштабах видобуваються нафта і газ», - додав він. 
 
Фрекінг вбік 
 
Актуальна тема сланцевого газу як альтернативи традиційному поки не отримує розвитку в Європі, хоча Єврокомісія неодноразово говорила, що він ... → 
Розробка родовищ в національних парках буде дозволена тільки при доказі факту видобутку в суспільних інтересах. Додатковими повноваженнями був наділений міністр у справах громад Великобританії Ерік Піклз, який тепер має право дозволити або заборонити розробку проекту, якщо він не буде задовольняти вимогам уряду. В цілому в уряді сподіваються, що строгі правила допуску видобутку в національних парках допоможуть заспокоїти деяких противників фрекінгу, які побоюються, що навколишньому середовищу буде завдано шкоди. 
 
Однак екологічні активісти все одно знаходять нові правила недостатньо жорсткими. Наприклад, британське відділення Greenpeace негативно оцінило те, що «виняткові обставини» можуть визначати місцеві громади. 
 
«Насправді, наскільки ми можемо судити, подібна заява полегшує розробникам доступ до видобутку ресурсів в національних парках - тому що тепер думка міністра у справах громад автоматично переважує думку місцевої влади, які можуть не погоджуватися на проект», - йдеться в офіційному повідомленні Greenpeace . 
 
Екологи стверджують, що фрекінг може стати причиною забруднення грунтових вод і виникнення підземних поштовхів, оскільки даний метод полягає у введенні в свердловину під високим тиском суміші з води, піску і хімікатів, яка розриває пласт і вивільняє знаходяться там нафта або газ. Представники промисловості відкидають цю критику, заявляючи, що процес можна зробити безпечним. Хенкок же заявив, що було б безвідповідально не вивчити можливості, які пропонує сланець. 
 
«Видобуток сланцевого газу у Великобританії може збільшити нашу енергетичну безпеку, забезпечити нові робочі місця і економічне зростання, - сказав Хенкок. - Ми повинні діяти акуратно, мінімізуючи ризики, щоб зрозуміти, яка частина наших величезних запасів може бути витягнута і стати новим джерелом енергії всередині країни ». 
 
За словами міністра, вимога деякої компенсації здається йому розумним. І хоча в деяких місцях є противники проекту, в цілому населення країни підтримує ідею про необхідність посилення енергетичної безпеки. 
 
Проте на прохання кореспондента BBC назвати громаду, яка відноситься до видобутку сланцевого газу позитивно, Хенкок швидко відповісти не зміг. 
 
Росії шукають газову заміну 
 
США намагаються полегшити процес експорту газу в Європу, що має знизити залежність європейських споживачів від «Газпрому». Готовність розвивати видобуток сланцевого газу навіть на території національних парків може говорити про заклопотаність європейських країн своєю енергетичною безпекою через погіршення відносин з Росією. Раніше британська влада нервово реагували на спроби «Газпрому» розширити свій вплив на ринку газу Великобританії. Зокрема, російському монополісту не дозволили купити газового трейдера Centrica. 
 
Свідченням крайнього інтересу до підвищення власного видобутку ресурсу може бути намір міністра енергетики скоротити час, відведений міністерствам на розгляд заявок компанії, з поточних 15 місяців до шести. «Таємне проведення 14-го ліцензійного аукціону після того, як члени парламенту пішли на канікули, показує, наскільки політично отруйним став фрекінг», - сказав активіст Greenpeace у Великобританії Саймон Клайдсдейл. На його думку, за нав'язування сланцю членам кабінету міністрів, можливо, доведеться заплатити високу політичну ціну на загальних виборах наступного року. 
 
Втім, Великобританія не відразу зможе домогтися енергетичної достатності. До початку повноцінного буріння пройде деякий час, вважає науковий директор з енергетики Британської геологічної служби Роберт Гетліфф. «На першому етапі ви вивчаєте всі отримані дані, - пояснює він. - Після цього вам, ймовірно, захочеться пробурити одну-дві свердловини, щоб отримати зразки сланцевого газу і точно дізнатися його властивості, а також зрозуміти, де потрібно бурити, щоб отримати якомога більше газу, а де - добувати нафту». 
 
Також він вказує на те, що не всі свердловини можуть бути ефективними. За словами Гетліффа, під територією Великобританії перебуває до 2 тис. Трильйонів кубометрів газу, але способу витягти весь цей газ немає. «Якщо ви подивитеся, що відбувається в США, то побачите, що там пробурено понад тисячу свердловин, однак вони добувають не більше 5% газу, - додав експерт. - А у Великобританії набагато вища щільність населення, крім того, багато газу розташоване в надзвичайно красивих місцях. Все це ускладнює можливість його видобутку». 
 
29 липня 2014 
www.geonews.com.ua