БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юВидобуток природного газу стане фіскальним ресурсом?

Видобуток природного газу стане фіскальним ресурсом?

 

З початку наступного року видобувні компанії в Україні можуть платити податки по-новому. Згідно зі змінами до Податкового Кодексу, прийнятим у червні поточного року, норми розділу Х «Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобувається в Україні» втрачають чинність з початку 2013 року і рентна плата буде включаться в єдиний ресурсний платіж - плату за надра . 
 
Крім того, змінами в той же Податковий кодекс, внесеними у серпні, ВРУ збільшила і плату за користування надрами на нафту і газовий конденсат з 2013 року. До цієї ж платі була розроблена також таблиця коригувальних коефіцієнтів, які будуть застосуються до ставок за користування надрами. І поки у вигляді законопроекту залишається на розгляді депутатів документ, що передбачає збільшення плати за користування надрами ще й з 2014 року. 
 
Як відзначають автори даного законопроекту, чинна в Україні система оподаткування господарської діяльності, пов'язаної з ескплуатаціі надр України, сьогодні характеризується низькою фіскальною і регулятивної ефективністю. В теж час, видобувні компанії не радісно зустрічають нововведення з податкових зборів, оскільки загальне зростання податкового навантаження на компанії зменшить колличество засобів для буріння нових свердловин, оновлення основних фондів, ремонту старих виснажених родовищ. Однак поки законодавці розмірковують над новими зборами, в Україні активно ведеться робота по залученню інвесторів в сферу видобутку вуглеводнів. 
 
В Європі вже тривалий час йде переформатування енергетичного сектора, пошук нових можливостей співпраці видобувних компаній, постачальників і транзитерів, споживачів. Сьогодні паралельно з реалізацією Третього Пакета багато країн Європи ведуть переговори про скасування дії довгострокових контрактів з умовами «take or pay», активно в якості альтернативи розвиваються спотові ринки, ведуться пошуки нових джерел енергоресурсів. 
 
Багаторічний досвід України домовлятися з Росією про постачання достатньо дешевого природного газу вичерпав себе і зараз як ніколи раніше потрібно шукати нові можливості забезпечення країни вуглеводнями. Після «переговорної», але на жаль, безрезультативної осені 2011 року, наступний 2012 рік уряд початок з ідеєю нарощування внутрішніх обсягів газу, хоча поки що в більшості своїй в юридичній площині. До слова, українські родовища вже тривалий час викликають інтерес у таких світових компаній як Shell, Eni, ExonMobill і так далі. 
 
З попереднього 2011 року було продовжено термін дії Порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами і як підсумок: вже до осені Держгеослужба вдалося провести 2 аукціону. 13 листопада поточного року Державна геологічна служба України планує проведення вже третього за поточний рік аукціону з видачі спеціальних дозволів на користування надрами. Серед лотів представлені і нафтогазові родовища - Радавська площа, Лосіщінскій і Сурмачівскій ділянку, площі метану вугільних пластів. Раніше, право на розробку родовищ сланцевого газу в СРП отримали Shell по Юзівській, Chevron по Олеській площам. До розробки Скіфського родовища на Чорноморському шельф допущена група інвесторів у складі ExxonMobil, Shell і Petron. Ці компанії беруть на себе всі фінансові зобов'язання. Національна компанія "Надра України" не вкладає при цьому ні копійки, її внесок - надання технічної документації по шельфу. 
 
І якщо довгий час панувало кілька скептичне настроніе і впевненості в тому, чи почнуть дійсно світові гіганти бурити не спостерігалося, то вже в кінці жовтня надії на нові кубометри зміцнило звістка про старт буріння першої свердловини компанією Shell на родовищі в Харківській області. Нагадаємо, в 2011 році компанія підписала обоновленний договір на 6 ліцензійних ділянок. Свердловина Біляївська-400 передбачає видобуток газу з покладів пісчанника.
 
Крім того, на тлі активної роботи іноземних компаній більш підтримали ідею нарощування видобутку і держкомпанії. ГК "Чорноморнафтогаз" спочатку закупила дві бурові вишки: "Петро Годованець" і "Незалежність", які працюватимуть на Одеському та Безіменному родовищі. Тепер будує платформи для них. В даний час на шельфі "Чорноморнафтогаз" розробляє 3 газоконденсатних, 6 газових і 1 нафтове родовище. Потужні бурові установки дадуть можливість провести бурові роботи на морських вуглеводневих родовищах середніх глибин і перші результати промислового видобутку ми зможемо побачити вже через 2-3 роки. Як заявляють в НАК "Нафтогаз України", закупівля бурових установок потрібна для геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу, Скіфської і Фороської ділянок та ділянки Палласа на Чорноморському шельфі. 
 
Незважаючи на те, що велася досить жвава дискусія на предмет того, чи не багато віддає Україна іноземцям, все ж в Україні дано старт періоду активної розробки вуглеводневих родовищ і тепер важливо зберегти баланс інтересів держави та інвесторів. Це стосується як правил видачі спеціальних дозволів на користування надрами, регулювання виконання інвестиційних програм по ним, так і плати за ці самі надра. Податкові збори з компаній можуть стати реальними джерелом наповнення державного бюджету. З іншого боку лояльна фіскальна політика може сприяти більш швидкій розробці родовищ і забезпеченню України власним газом вже в найближчі 3 - 5 років. 
 
Роман Сторожев, Президент Асоціації "Газові трейдери України" 
"Енергобізнес" від 13 листопада 2012