БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юДобуватимуть до 12 мільярдів кубометрів сланцевого газу на рік

Добуватимуть до 12 мільярдів кубометрів сланцевого газу на рік

 

Конкурс на розробку Юзівської та Олеської ділянок із запасами сланцевого газу виграли "Шел" і "Шеврон" - одні з найбільших світових компаній. Заявки на конкурс подавали ще кілька транснаціональних компанії - "Ені", "Ексон Мобіл", "ТНК-Брітіш Петроліум". 
 
Прогнозні ресурси газу Юзівського ділянки складають 4054000000000 куб. м, а Олеського - 2980000000000. "Шел" і "Шеврон" пообіцяли інвестувати вдвічі більше передбачених тендером обсягів - $ 200 млн в Юзівське родовище в Донецькій і Харківській областях, $ 170 млн в Олесько - Львівська та Івано-Франківська області. 
 
- Вперше іноземні компанії готові вкласти в Україну інвестиції такого обсягу, - говорить президент асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев. - Маємо справу з двома світовими гігантами. Вони володіють потужною фінансовою та технічною базою. "Шеврон" - друга за величиною американська енергетична компанія. А США є світовим лідером з видобутку сланцевого газу. Є інвестор успішно реалізовані проекти. Співпрацювати з такими компаніями логічно і правильно для України. 
 
Чи не бояться інвестори повторення ситуації з компанією "Венко", з якою розірвали контракт після зміни влади? 
 
- Раніше компанії будь-які проекти в нашій країні оцінювали як досить ризиковані. Але торік був прийнятий закон "Про угоди про розподіл продукції". Збільшено так звану компенсаційну частину інвестора до 70 відсотків видобутої продукції. Тобто до 70 відсотків видобутого сланцю компанії реалізовувати за ринковими цінами. За таких умов термін окупності інвестицій скорочується. Наприклад, у Туреччині працює співвідношення розподілу 50 на 50. 
 
Крім того, умови проведення конкурсів передбачають укладання договору з компанією-переможцем на 50 років з можливою пролонгацією. Протягом цього часу інвестор спокійно працювати на ліцензованій площі. 
 
Завдяки змінам в законодавстві не буде якихось ігор у зв'язку з зміною політичного курсу. Природно, тепер інвестори відгукуються на пропозиції уряду. 
 
Світові корпорації цікавить не тільки видобуток сланцю. У вересні 2011-го "Шел" і державна компанія "Укргазвидобування" підписали угоду про спільний видобуток традиційного газу. Вона передбачає його розвідку і видобуток на шести ліцензованих ділянках. Першу свердловину планують бурити в цьому році. 
 
Коли Україна зможе отримувати сланець? 
 
- За моїми прогнозами, перший промисловий сланець отримаємо 2017 року. Приблизний рівень видобутку - 2-4 мільярда кубометрів. За найоптимістичнішими прогнозами, ми могли б видобувати до 10-12 мільярдів кубометрів сланцевого газу на рік. Але на це знадобиться ще років 10. 
 
Як це вплине на скорочення імпорту газу? 
 
- Обсяг імпорту газу перш залежати від того, які в той час застосовувати енергозберігаючі технології в промисловості, як швидко модернізуватися підприємства, комунальне господарство. Дуже великий потенціал видобутку традиційного газу і газу з шельфу Чорного моря. У сумі ці фактори можуть суттєво зменшити імпорт газу. 
 
Якою буде собівартість сланцевого газу? 
 
- Зараз говорять про 130-150 доларів за тисячу кубометрів. Але на кожному родовищі вона інша. 
 
Свою частку газу компанії продавати за комерційною ціною. Зараз це близько 400 доларів. Ціна залежить від вартості російського газу, а також від обсягів, які Україна отримує з власних надр. 
 
22 травня 2012 
"Газета по-українськи"