БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юГазові трейдери виступили проти підвищення рентних платежів

Газові трейдери виступили проти підвищення рентних платежів

 

Газові трейдери України виступили категорично проти підвищення рентних платежів для нафто-і газодобувних компаній. "Рівень інвестицій у видобуток вуглеводнів сьогодні чітко показує стан галузі. Темпи бурових робіт знижені, обсяг видобутку природного газу державними компаніями насилу утримується на одному і тому ж рівні, нафти - падає. Рентні платежі сьогодні находяться на достатньому рівні. І їх збільшення буде просто згубним для галузі, - заявив Президент Асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев. 
 
На думку газових трейдерів, перед Україною сьогодні стоїть завдання залучення інвесторів у видобувну галузь, в тому числі і стабільної економічно обгрунтованою фіскальною політикою. Особливостями видобутку нафти і газу в Україні є велика глибина їх залягання і складні геологічні умови. Вартість буріння однієї 5-кілометрової свердловини становить близько 100 млн грн. І немає гарантії, що звідти будуть отримані вуглеводні. 
 
Крім того, постійно змінюються ставки ренти для видобувних компаній, процедура видачі спеціального дозволу на користування надрами. Це ускладнює створення привабливого інвестиційного клімату та залучення великих світових добувних компаній в галузь, - вважає Роман Сторожев. Наприклад, за даними Львівської облради, видобуток корисних копалин має тенденцію до природного падіння (2-3% на рік), а території, де вона здійснюється, є в повній залежності від видобувних підприємств, які часом формують місцеві бюджети на 60-90%. Стабільні правила роботи, в тому числі і стабільний обгрунтований рівень рентних платежів, пояснюють газотрейдери, сприятимуть нарощуванню видобутку і дасть можливість наповнити внутрішній енергоринок України вуглеводнями власного видобутку. 
 
Нагадаємо, рентні платежі за видобуток нафти і газоконденсату в Україні з початку 2012 року були знижені на 30%. Так, коригуючий коефіцієнт до ставок рентної плати за нафту і газовий конденсат з 1 по 12 січня склав 1,5682, а з 13 січня він знизився на 30% - до 1,0991. 
 
Зниження ренти і, як наслідок, зменшення обсягу податків, виплачуваних при видобутку вуглеводнів, відбулося завдяки вступу в силу закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів». Відповідно до закону, базова вартість нафти при розрахунку коефіцієнта рентної плати підвищилася з $ 70 / бар. до $ 100 / бар. 
 
9 квітня 2012 
"Психея"