БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юВартість видобутку природного газу складає 150-250 дол. за тисячу кубометрів - газотрейдери

Вартість видобутку природного газу складає 150-250 дол. за тисячу кубометрів - газотрейдери

 

Собівартість видобутку природного газу в Україні становить від 150 до 250 доларів за тисячу кубометрів залежно від складності геологічних умов на родовищі. Таку думку висловив Президент Асоціації «Газові трейдери України» Роман Сторожев в коментарі телеканалу «Перший діловий». 
 
На думку пана Сторожева, проект Постанови НКРЕ «Про затвердження Порядку формування, розрахунку та встановлення ціни на природний газ для суб'єктів господарювання, що здійснюють його видобуток», представлений в кінці жовтня 2011 року, містить європейські правила і засади визначення собівартості видобутку природного газу. 
 
При розрахунку ціни природного газу повинні враховуватися як економічно обгрунтовані витрати, так і отримання необхідного прибутку, достатньої для забезпечення виконання інвестиційної програми. Метод розрахунку ціни "витрати плюс", при якому ціна на товар (послугу) визначається як сума фактичних (понесених) витрат та необхідної суми прибутку, як один з можливих методів застосовується в Європі. 
 
Повна собівартість видобутого природного газу формується з урахуванням витрат, пов'язаних з операційною діяльністю, та фінансовою діяльністю. Розрахунковий прибуток формується з урахуванням витрат на виконання інвестиційної програми, за вирахуванням амортизаційних відрахувань та інших джерел, які залучаються під виконання цієї програми і витрат на сплату податку на прибуток. Починаючи з 2009 року в формулу розрахунки ціни природного газу включена також рентна плата. 
 
Однак, газотрейдери вважають, що об'єктивний рівень ціни можна буде побачити лише в разі правильного застосування формули, зокрема для державних видобувних компаній: для кожного окремо взятого родовища ціна повинна визначатися індивідуально на підставі індивідуальних показників даного родовища. 
 
Якщо ж новий Порядок застосовуватиметься як раніше: а саме у формулі будуть враховуватися загальні середньостатистичні показники, які застосовуються до всіх родовищам, то і похідна вартість буде спотвореною і не відображати дійсні витрати і необхідну норму прибутку видобувних підприємств. 
 
8 листопада 2011 
"Українська енергетика"