БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юОлександр Домбровський: «Нова модель енергетичного ринку передбачає її законодавче забезпечення» (Відео)

Олександр Домбровський: «Нова модель енергетичного ринку передбачає її законодавче забезпечення» (Відео)

Днями у Києві  відбулося обговорення  проекту закону «Про ринок природного газу». У заході взяли участь перший заступник голови комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, Олена Павленко — Діксі груп, Юлія Ковалів — НКРЕКП, Йоханес Баур — група підтримки України в Єврокомісії, Кароліна Чегір, експерт Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Віталій Радченко — Американська торгова палата, Роман Сторожев — Асоціація «Надрокористувачів України», Марія Яковлєва — Союз учасників лібералізації газового ринку, представники профільного міністерства, НАК «Нафтогаз України», асоціації «Газові трейдери України», експерти та народні депутати.
 
Презентував проект закону «Про ринок газу» директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. Зокрема, він зауважив, що  документ насамперед орієнтований на визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку природного газу України, заснованого на принципах вільної конкуренції, належного захисту споживачів та безпеки постачання блакитного палива, а також інтеграції із відповідними ринками сторін Енергетичного Співтовариства, в тому числі через створення регіональних ринків природного газу.
 
Крім того, метою законопроекту є захист прав споживача.
 
У документі враховано всі європейські енерготенденції й правила, тож адаптувати газове законодавство до європейського вже не знадобиться — на ньому базуватиметься новий газовий порядок. І Третій енергопакет стане органічною складовою національного законодавства.
 
Законопроект покликаний регулювати баланс між попитом і пропозицією газу з допомогою ринкових механізмів. Завдання держави — забезпечити ефективність ринку. Це означає, що ринок повинен бути прозорим, цілісним (має бути забезпечений доступ до необхідної інфраструктури тощо), і права учасників ринку повинні бути захищені.
 
- Необхідно терміново створювати нову модель ринку газу, яка передбачає адаптацію законодавства про газовий ринок до вимог Третього Європейського енергетичного пакету, повноваження Регулятора ринку та Міністерств щодо ринку природного газу, план дій у надзвичайних ситуаціях, безпеку постачання, дозволи та ліцензії у газовій сфері, доступ до ГТС, — зауважив  Олександр Домбровський. — Нова модель енергетичного ринку передбачає її законодавче забезпечення. Тому необхідне ухвалення нового проекту Закону «Про ринок природного газу.
 
За словами парламентарія, документ може узаконити прагнення України стати та бути цивілізованим і рівноправним партнером та учасником європейського ринку газу. Крім цього,  проект закону передбачає реальні можливості впорядкувати роботу всіх його учасників відповідно до досі невідомих для них ринкових і конкурентних умов та правил.
 
На думку більшості експертів та учасників круглого столу, загалом же, здійснення ринкової реформи газового сектора України за європейським зразком приведе до того, що видобуток у нас у країні суттєво зросте, а енергоємність економіки впаде. Це дасть можливість після проведення низки реформ в майбутньому взагалі не імпортувати газ.
 
Відео: https://www.youtube.com/watch?v=aevqviMRLTQ 
 
25.02.2015
http://dombrowskiy.com/