БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юРоман Сторожев: Надрокористувачі готові використовувати стандарт EITI

Роман Сторожев: Надрокористувачі готові використовувати стандарт EITI

Левову частку доходів державного бюджету України формують видобувні компанії. Але непоінформованість суспільства про надходження від надрокористувачів та справедливому розподілі цих коштів часто призводить до того, що виникає недовіра до компаній, спотворення обсягів їх доходів. Завдяки імплементації стандарту EITI в першу чергу населення, а також бізнес та інвестори могли б спостерігати за платежами надрокористувачів державі і їх розподілом.
 
І зараз експерти закликають Україну докласти максимум зусиль у роботі над імплементацією стандарту EITI, щоб опублікувати перші дані згідно стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей у жовтні 2015. У звіті видобувні компанії зі свого боку повинні розкривати платежі до бюджету, а Уряд - дані про доходи від видобувних компаній. Для реалізації таких цілей найближчим часом заплановано підписання угоди зі Світовим банком та пошук незалежного Адміністратора звітності.
 
На сьогоднішній день розглядаються дві сценарних шляхи, по яких може піти Україна при підготовці першої звітності. Один з них це розкриття даних про платежі видобувними компаніями за згодою їх самих. У цьому випадку навряд чи буде опублікована інформація всіх нафтогазовидобувних компаній, які працюють на українських родовищах. Інший - це шлях законодавчого регулювання, коли обов'язок компаній розкривати відомості про платежі та державних органів про доходи від надрокористувачів буде затверджена в одному з нормативних актів. Цей шлях більш жорсткий і тривалий, але в цьому випадку є велика ймовірність того, що у звіті EITI з'являться дані максимальної кількості учасників сектора.
 
В рамках імплементації стандарту звітності кожна країна включає перелік даних для розкриття відповідно до власної ситуації. Ініціатива базується на 12 основних принципах, які зобов'язують видобувні компанії оприлюднити виплачуються кошти, а уряд - публікувати дані про отримувані доходи. ІПДО можна назвати коаліцією уряду, видобувних компаній, громадянського суспільства, інвесторів і міжнародних організацій. І звіт дає розуміння того, хто, скільки видобуває і куди свої гроші розподіляє.
 
Міжнародний стандарт ІПДО це синтез заходів і механізмів щодо забезпечення прозорості доходів від нафти-, газо- та гірничодобувної галузей економіки. Якщо говорити простими словами: стандарт робить доступними для громадськості доходи надрокористувачів. Таким чином, ІПДО - це міжнародний рух, яке спрямоване на те, щоб всі доходи галузі надрокористування стали прозорими. У звітах можуть бути представлені дані про обсяги видобутку, виплачених податки і транспортуванні. Також можна включити інформацію про вклади в економіку країни та соціальних інвестиціях тієї чи іншої компанії.
 
Ініціатива знижує недовіру, знижується соціальна напруга. Ті численні круглі столи, презентації, дискусії експертним співтовариством, робота ініціативної групи та участь представників державних органів говорить про те, наскільки цей процес важливий. Звітність дасть розуміння того, яку частку у ВВП країни складають надходження від добувної галузі. Це досить великий сегмент дохідної частини бюджету, тому тут повинна бути прозорість.
 
Беруть участь у конференції сторони погодилися, що потрібно налагодити ще більш тісну комунікацію і співпрацю з урядом і третіми сторонами, щоб забезпечити швидке проходження та прийняття проектів нормативно-правових актів. Державна підтримка даної ініціативи ґрунтується на перевагах, які може дати використання стандарту EITI: за допомогою звітів держава дає інформацію, що природні ресурси добре управляються і належним чином розподіляються. І в результаті, досягнувши прозорості платежів у видобувному секторі, Україна може зробити значний крок у розвитку власної економіки і розширити можливості інвестиційного портфеля, можливості максимально вигідної реалізації ліцензій на надрокористування.
 
Хорошим прикладом імплементації ІПДО є історія Казахстану, де цей механізм успішно працює зараз і чий досвід може бути прикладом для нас. Наприклад, у Казахстану шлях впровадження стандарту ІПДО починався з розкриття податкової інформації держави і компаній, але вже сьогодні стандарт став набагато ширше: будь-які виплати видобувних організацій, спонсорські відрахування, виплата дивідендів - все є загальнодоступним і будь-яка людина може ознайомитися з даною інформацією, подивитися, як розподіляються ті чи інші доходи від надрокористувачів. Для того, щоб ця робота виконувалася постійно і якісно, ​​обов'язок дотримуватися принципів ІПДО надрокористувачами прописана в законодавстві Казахстану про надра, згідно з яким всі компанії, які видобувають корисні копалини на території Казахстану, зобов'язані розкривати свої дані. У 2013 році Казахстан отримав найвищий статус країни - послідовника ІПДО. Чому цей статус важливий? Тому що це означає визнання країни світовою спільнотою як такий, де діяльність видобувних галузей прозора і відкрита, компанії підконтрольні суспільству. І всі країни, які отримували такий статус ініціативи, відразу отримували високі рейтинги, статус на кілька поінтів поліпшувався.
 
Звичайно, імплементація ініціативи накладає на державу і певні обов'язки. Але для України ініціатива прозорості видобувної галузі це поліпшення інвестклімату допомогою посилу потенційним зарубіжним партнерам сигналу про прихильність уряду України принципу справедливого розподілу доходів, а значить мінімізації корупційних проявів та відсутності ризиків виникнення соціальних конфліктів
 
Для інвесторів ініціатива дозволяє знизити ризики репутацій і демонструвати свою прихильність соціальної відповідальності. Поліпшення рейтингів країни веде далі до інших позитивних моментів. Це іміджеві бонуси, поліпшення умов отримання кредитного капіталу, зниження ризиків. Це важливо в нинішній економічній ситуації України, адже з такою країною всі готові працювати.
 
Таким чином, для України ініціатива прозорості видобувних галузей - це гнучкий інструмент, що дозволяє ввести ефективне управління природними ресурсами, що дозволяє гармонізувати в першу чергу вимоги законодавства до вимог стандарту і створити привабливі умови для роботи видобувних компаній в Україні для залучення інвестицій у видобуток вуглеводнів.
 
 
 
За матеріалами "ЛІГАБізнесІнформ"
 
http://eiti.org.ua/
15.03.2015