БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юКонкурси УРП. Перший етап пройдено

Конкурси УРП. Перший етап пройдено

6 червня 2019
Офіційно старт конкурсів на укладення угод про розподіл продукції (УРП) відбувся 18 грудня 2018 року, коли Кабінет Міністрів України прийняв рішення, які набули чинності 5 січня 2019 року, про проведення 12 конкурсів на укладення УРП щодо нафтогазового видобутку на ділянках Зінківська, Угнівська, Бузівська, Берестянська, Охтирська, Софіївська, Русанівська, Балаклійська, Ічнянська, Іванівська, Варвинська, Грунівська. Родовища розташовані в Івано-Франківській, Львівській Полтавській, Чернігівській Сумській і Харківській областях.
 
28 лютого 2019 року рішення Уряду, які закріплені постановами №1179, 1180, 1182, 1183, 1184, 1186, 1187, 1188, 1189 про початок 9 конкурсів на укладення УРП опубліковано в "Урядовому кур’єрі".
 
До цього переліку не ввійшли три ділянки: Охтирська, Ічнянська, Грунівська, про які повідомлялось раніше.
 
Термін подачі конкурсних заяв на ці 9 ділянок закінчився 28 травня 2019 року. Під час засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання УРП у присутності представників учасників, оголошено перелік претендентів та відкрито конверти з заявами на участь у конкурсі УРП.
 
За підсумками розкриття конкурсних пропозицій 13 компаній подали 22 заяви на 9 ділянок.
 
Зокрема, зацікавленість виявила канадська публічна компанія Vermilion Energy, яка подала заявку на 4 ділянки у партнерстві з державною Укргазвидобування, американський приватний фонд SigmaBleyzer у парі з техаською фірмою Aspect Energy, а також центральноєвропейський холдинг EPH із словацьким оператором Nafta.
 
Найбільший ажіотаж викликав блок Софіївський, який зібрав п’ять заяв та площа Зінківська – чотири заяви, Русанівський – три компанії, решта – по дві заяви.
 
Серед українських видобувників, які подали також заявки компанії: Укрнафтобуріння, Укрнафта, ДТЕК Нафтогаз, Західнадросервіс, ГеоАльянс, Навігатор Комплект, Єврогаз Україна та "Газ-групп". Переможці ділянок будуть оголошені через місяць, 28 червня 2019 року. 
 
Ключові умови конкурсу УРП: 
 
-Загальна тривалість УРП становить 50 років.
-Плата за участь у кожному окремому конкурсі становить 300 000 гривень (близько 9 800 євро) і не підлягає поверненню.
-Мінімальний обсяг інвестицій, що мають бути здійснені протягом першого етапу геологорозвідувальних робіт (5 років) складає від 450 млн до 1 млрд гривень.
-Протягом п'ятирічного періоду розвідки має бути завершена мінімальна програма робіт, яка включає геологічне вивчення надр на ділянці, у тому числі буріння не менше двох розвідувальних свердловин та здійснення тривимірного сейсмічного дослідження, для Варвинської та Софіївської ділянок передбачене зобов'язання – мінімум 500 кв. км 3D сейсміки і буріння трьох розвідувальних свердловин.
-Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвестору буде компенсовано його витрати, становить 70% загального обсягу виробленої продукції до повного відшкодування витрат інвестора.
-Частка держави у прибутковій продукції повинна становити не менш як 11% загального обсягу такої продукції.
-Рента для нафти та конденсату в рамках УРП становить 2%, для природного газу – 1,25%.
-Відповідно до Закону про УРП, інвестор зобов'язаний сплачувати всі податки та збори, передбачені Податковим кодексом України. Загальна ставка податку на прибуток підприємств наразі становить 18%.
-Інвесторам доступні основні механізми захисту, що засовуються для УРП:
- правова стабільність – жодні майбутні зміни законодавства не будуть застосовуватися до інвесторів (крім законодавчих змін, що стосуються питань оборони, національної безпеки, громадського порядку та охорони навколишнього середовища);
- фіскальна стабільність – збільшення податків не буде застосовуватися до інвесторів;
- міжнародний арбітраж – механізм вирішення спорів. 
Оцінювання заявок
 
Подані заявки будуть розглядатися і оцінюватися кожним членом Міжвідомчої комісії УРП згідно з наступними критеріями: 
 
-Програма робіт (80 балів);
-Досвід розвідки та видобутку вуглеводнів, зокрема із нетрадиційних джерел (45);
-Частка держави в прибутковій продукції (30);
-Обсяг інвестицій (35);
-Рівень фінансового забезпечення програми робіт на ділянці надр (30);
-Використання товарів, робіт і послуг українського походження (20);
-Раціональне використання природних ресурсів (15);
-Заходи з охорони навколишнього середовища (15). 
 
Паралельно з рішенням про 9 конкурсів УРП на суходолі, Кабінет Міністрів на своєму засіданні 6 березня 2019 року, за пропозицією американської компанії Frontera, ухвалив рішення про проведення конкурсу на укладення УРП для розробки вуглеводнів на шельфі Чорного моря у межах ділянки "Дельфін", яка об'єднує три родовища.
 
11 квітня 2019 року опублікована в газеті "Урядовий кур’єр" постанова КМУ №271 щодо цієї ділянки набрала чинності.
 
Площа ділянки, що розташовується на північно-західній частині континентального шельфу Чорного моря, становить 9 772 тис. кв. км. Мінімальний обсяг інвестицій має становити 1,5 млрд грн.
 
Обсяг загальних інвестицій, необхідних для забезпечення промислової розробки буде визначено за результатами конкурсу, однак переможець повинен буде забезпечити геологічне вивчення надр на ділянці, в тому числі й буріння не менше п’яти свердловин протягом першого п’ятирічного етапу геологорозвідувальних робіт.
 
Частка держави в прибутковій продукції має становити не менше ніж 11% її загального обсягу, максимальна частка інвестора – 70% загального обсягу виробництва. Термін дії УРП – 50 років.
 
Згідно умов конкурсу, 12 червня 2019 року має відбутись відкриття конвертів з поданими заявками на участь у розробці вуглеводнів на шельфі Чорного моря у межах ділянки "Дельфін".
 
Однак слід зазначити, що після оприлюднення постанови, від професійної спільноти фахівців звучали зауваження щодо зменшення термінів із 90 до 60 днів подачі заявок на участь у цьому конкурсі.
 
Два місяці, які передбачено постановою, абсолютно недостатньо для кваліфікованого аналізу та прийняття рішення, а відтак і подачі заявки зацікавленими інвесторами.
 
Крім того, в експертному висновку від 28 лютого 2019 року відповідальних міністерств до постанови КМУ "Про проведення конкурсу…" зазначено про ряд невирішених питань, зокрема про межі розташування ділянки, які накладаються на територію "ботанічного заказника" та загрожують збереженню природних комплексів.
 
Мінфіном висловлено зауваження щодо необхідності збільшення частки держави в прибутковій продукції, а також ряд зауважень Мінюсту. 
 
Мінімізація організаційних ризиків
 
Угоди про розподіл продукції є одним з найкращих світових інструментів для встановлення тісної співпраці між державою та інвесторами в реалізації масштабних проекті з видобутку вуглеводнів.
 
Механізм УРП передбачає перспективні умови для інвестора – як правило, велика частина продукції (до 90%) при видобутку відходить на його користь.
 
Також він звільняється від податків, отримує пріоритет – спочатку компенсуються його витрати на пошук, створення інфраструктури і видобутку корисних копалин.
 
Тобто спочатку всі кошти, що одержуються від реалізації продукції йдуть на компенсацію інвестицій, а потім вже починається розподіл продукції. Тому великих інвесторів зацікавлює СРП. Разом із тим воно несе за собою серйозні ризики.
 
Це і зобов'язання на 50 років, і великі обсяги інвестицій, а також те, що ймовірність успіху цього проекту не перевищує 60%. Ризик досить високий, але той, хто готовий ризикнути такими грошима, в разі успіху, і отримає найбільший бонус.
 
У разі ж невдачі, втрати також будуть колосальними.
 
Сама ідея угод про розподіл продукції тягне за собою уявлення, що інвестором має бути світова корпорація або це мають бути потужні фінансові фонди, які долучать до субпідряду геологорозвідувальні компанії, які будуть закривати технічну частину.
 
В Україні визначено, що конкурсами УРП опікується Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції, склад якої затверджено постановою КМУ №739 від 19 жовтня 2016 року.
 
Членами комісії є представники Кабміну, парламенту, Міненерговугілля і Мінекології, а також незалежні експерти. Головою комісіє є Міністр енергетики та вугільної промисловості України.
 
Тобто приймати рішення щодо переможця будуть люди, які будуть керуватися своїми внутрішніми переконаннями і досвідом. І це буде суб'єктивна оцінка кожного з членів комісії, тому важливо, хто в неї входить. У відкритих джерелах поки ця інформація відсутня.
 
Як стало відомо, для зменшення ризиків та поліпшення відповідності найкращим практикам на кожному етапі проведення конкурсу УРП, свої рекомендації комісії надаватимуть фахівці проекту USAID "Енергетична безпека", які провели наприкінці травня зустріч в Міністерстві.
 
Також 28 травня під час засідання комісії, було затверджено перелік експертів, яких буде залучено до оцінки поданих на конкурс заявок. До нього увійшли Леонід Уговський, Дмитро Єгер, Олександр Чалий та Олена Павленко.
 
Учасникам галузі залишається очікувати на результати оцінки Міжвідомчої комісії з УРП поданої документації та оголошення переможців.
 
Надіємось, що склад комісії, який буде опрацьовувати масив інформації від учасників стане відомий заздалегідь, а їхні остаточні рішення щодо переможців не викликатимуть сумнівів.
 
БізнесЦензор
6 червня 2019