БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВідбулася зустріч керівництва Держгеонадр та представників місії Світового банку

Відбулася зустріч керівництва Держгеонадр та представників місії Світового банку

19 грудня 2016
 
Перспектива співробітництва щодо відкриття геологічної інформації України стала ключовою темою зустрічі керівництва Держгеонадр з представниками місії Світового банку та Національного секретаріату Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні. Окрім цього, експерти обговорили можливість включення питання розвитку геологічної галузі у переговорний процес з урядом України, зокрема в рамках підготовки до нової Концепції Партнерства з Україною на 2017 – 2021 роки. Держгеонадра покладає сподівання, що зустріч, яка відбулась цього тижня, стане початком ефективної співпраці.
 
На зустрічі обговорили процес реформування геологічної галузі, зокрема оцифрування геологічної інформації, відкриття доступу до геологічної картини України та розкриття інформації щодо бенефіціарів спецдозволів на користування надрами. Зазначимо, представники Світового банку запропонували  алгоритм дій потенційної співпраці для подальшого проведення реформ у геологічній галузі.
 
Наразі група Світового банку розпочала процес підготовки нової  Концепції Партнерства з Україною на 2017 – 2021 роки. Представники місії запропонували керівництву Держгеонадр підготувати офіційне звернення з боку Держгеонадр щодо включення питань, важливих для розвитку геологічної галузі та залучення до неї  іноземних інвестицій, це зокрема аналіз нормативно-законодавчої бази у видобувній галузі, допомога у відкритті геологічних даних України, та інші зазначені вище питання.
 
«Це перша зустріч з фахівцями Світового банку та Національного секретаріату ІПВГ. Держгеонадра представила своє бачення щодо вирішення проблем в галузі. Обговорили  головні напрямки реформування роботи Служби та отримали підтримку щодо прозорості, відкритості та плідної співпраці з Національним секретаріатом ІПВГ в Україні. Сподіваюсь, що після нашої зустрічі, питання розвитку геологічної галузі буде включене до переговорного процесу з урядом України», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о.голови Державної служби геології та надр України. 
 
Також на зустрічі йшлося і про успішну співпрацю між Держгеонадрами та ІПВГ в Україні. «Держгеонадра тісно співпрацювала з Національним секретаріатом ІПВГ в Україні пiд час підготовки другого Звіту ІПВГ  та сприяла отриманню інформації від дочірніх компаній щодо отриманих платежів, а також щодо спецдозволів для підготовки зазначеного документу», – підкреслила голова Національного секретаріату ІПВГ в Україні Діна Нарежнева. 
 
Наступну зустріч сторони запланували під час чергового офіційного візиту фахівців цієї групи в 2017 році.
 
Довідка:
 
Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний міжнародний стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 51 країнах світу. ІПВГ вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн. У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ІПВГ, схваливши урядову Постанову №1098 «Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях». Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства «Відкритий уряд». Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) 17 жовтня 2013 року.
 
 
EITI UA
19.12.2016