БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГеологічна галузь України отримає новий Кодекс про надра у другому кварталі 2017 року

Геологічна галузь України отримає новий Кодекс про надра у другому кварталі 2017 року

11 січня 2017

Державна служба геології та надр України працює над створенням нової законодавчої бази. У другому кварталі 2017 року Служба завершить процес підготовки Кодексу про надра. Серед пріоритетних питань – розвиток геологорозвідувального ринку та оцифровування геологічної інформації. До останнього, нагадаємо, долучиться Департамент природних ресурсів Канади. У рамках меморандуму про співпрацю українські та канадські експерти працюватимуть над створенням веб-сервісів для геологічних карт України. Вони будуть доступні для громадськості в цифровому форматі гео-PDF.
 
У другому кварталі цього року, згідно плану законодавчих ініціатив, Держгеонадра завершить процес підготовки нового Кодексу про надра. Нагадаємо, роботу над цим Служба розпочала ще наприкінці 2015. Вперше за історію геологічної галузі України до цього процесу залучили надрокористувачів. «Проект нового Кодексу про надра незабаром буде готовий. Ми хочемо, щоб у 2017 році геологічна галузь України мала нову законодавчу базу, адаптовану до потреб сьогодення. Також цього року наша галузь матиме сучасні інтерактивні геологічні карти. В цьому питанні ми заручились підтримкою Канади – лідерів геологічного суспільства. Геологічна інформація оцифровуватиметься із використанням сучасних канадських технологій. Оновлена законодавча база та сучасні технології – це фундамент розвитку нашої галузі», – розповів про пріоритетні напрями роботи у 2017 році керівник Держгеонадр Микола Бояркін.
 
Наразі, за словами Миколи Бояркіна, ініціативи щодо розвитку мінерально-сировинної бази, зокрема питання оцифровування геологічної інформації, направлені до проекту Середньострокового плану дій Уряду на 2017-2020. Зазначимо, міжнародна геологічна спільнота показала високий рівень зацікавленості потенціалом мінерально-сировинної бази України в 2016 році. Питання оцифровування геологічної інформації та відкриття геологорозвідувального ринку стали ключовими у представників іноземних компаній таких країн як Австралія, Канада, Польща, Великобританія.
 
Також Держгеонадра звертає увагу, що новий Кодекс про надра надасть можливість врегулювати проблему незаконного видобутку бурштину. «Це питання також може бути вирішене в 2017 році. Держгеонадра розробила та діє на основі прозорого та зрозумілого всім механізму надання спецдозволів. Легалізація видобутку бурштину надасть можливість розвинути соціальну інфраструктуру, наповнити місцеві та державний бюджети за рахунок ренти, забезпечити роботою місцеве населення. Наразі треба налагодити діалог між представниками місцевого самоврядування, місцевого населення та потенційними надрокористувачами», – каже Микола Бояркін.
 
Нагадаємо, Держгеонадра працює над налагодженням діалогу з представниками обласних громад. Вже підписано два меморандуми про співробітництво із Львівщиною та Київщиною. Розробляються редакції нових документів для співпраці з іншими регіонами.
 
 
11 січня 2017
Держгеонадра України