БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВ Опішня Полтавської області зацікавлені у співпраці в рамках ІПВГ

В Опішня Полтавської області зацікавлені у співпраці в рамках ІПВГ

30 січня 2017
 
25 січня 2017 року в селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області відбувся круглий стіл, який був організований ГО Полтавська філія Суспільної служби України (ПФ ССУ). На заході були присутні представники місцевої влади, ГПУ “Полтавагазвидобування”, місцеві активісти та небайдужі жителі селища. Незважаючи на холодну погоду опішняни все ж зібрались, щоб обговорити актуальну для них тему – “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ).
 
Вирішення соціальних проблем в місцевих громадах та збереження навколишнього середовища”. Ганна Кіященко, голова ПФ ССУ, член Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) з імплементації ІПВГ, розповіла про те, чому в багатьох країнах громадян хвилює питання видобування корисних копалин та розподіл прибутків від використання надр, які належать народу, згідно конституціям різних країн, в тому чисті і Конституції України. Про значення міжнародного стандарту ІПВГ та результати першого звіту ІПВГ в Україні розповів експерт ПФ ССУ Юрій Филенко.
 
Також експерт зазначив, що Харківська та Полтавська області дають майже 90% загального видобутку нафти і газу в Україні. На заході був присутній і радник директора ГПУ “Полтавагазвидобування” Юрій Береза, який у своєму виступі навів кілька фактів про співпрацю компанії з громадами. “Робити благодійні внески на допомогу місцевим громадам, на території яких проводиться діяльність нашої компанії, ми не в змозі, бо це заборонено постановою Кабміну. Тому з місцевою владою 12-ти районів були укладені соціальні угоди, згідно яких у 2015 та 2016 роках було перераховано місцевим громадам Полтавської області близько 19 млн грн щороку. У 2017 році плануємо підписати також ряд соціальних угод. Після того, як почне діяти закон 3038, згідно якого 5% рентних платежів буде йти до місцевих бюджетів, що значно збільшить фінансові надходження в регіонах, зникне необхідність укладати соціальні угоди”.
 
Юрій Береза звернув увагу присутніх, що в ГПУ “Полтавагазвидобування” працює 20 тисяч спеціалістів, які переважно є представниками місцевого населення. Більше 500 жителів селища Опішня теж працюють на підприємстві. Під час круглого столу місцеві жителі брали активну участь в обговорені та наголошували, що їх турбує висока ціна на газ для населення. Громада не розуміє, чому вартість газу у них така сама висока, як і в інших регіонах. Адже громада проживає безпосередньо в районі добування газу, тому транзитні витрати мали б бути мінімальними.
 
Голова спілки ветеранів селища назвав позорищем той факт, що живучи на території з найбільшими покладами газу, люди масово переходять на опалення дровами. У відповідь на скарги місцевого населення представники ГПУ “Полтавагазвидобування” пояснили, що газ, який добуває УГВ реалізується повністю для потреб населення. УГВ не продає добутий газ, а передає “Нафтогазу”, який потім встановлює ціну і реалізує споживачам. Зокрема, в Зіньківському районі компанія подає газ до точки входу в систему газопроводів “Укртрансгаз” та ПАТ “Полтавагаз”, які проводять перевірку його якості, а потім продають його населенню та комунальним підприємствам.
 
Отже, саме “Полтавагаз” відповідає за якість газу перед споживачами. Загалом, круглий стіл дав змогу людям поставити давно наболілі запитання своїм депутатам та представникам ГПУ “Полтавагазвидобування”, що зменшило рівень напруженості між всіма сторонами, який вже так давно панує в регіоні. Очевидно, що громадськість, компанії та місцева влада зацікавлені у співпраці, але потрібно домовитись про умови, за яких співпраця буде вигідною для усіх сторін та сприятиме розвитку регіону.
 
Захід відбувся в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).
 
 
30 січня 2017
ІПВГ в Україні