БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ Туркменістані надра залишаються у власності держави

У Туркменістані надра залишаються у власності держави

16 лютого 2015
Надра і ресурси в природному стані на всій території Туркменістану та в туркменському секторі Каспійського моря «є загальнонаціональним надбанням народу країни і виключною власністю держави і надаються державою тільки в користування» .Про це пише в понеділок газета «Нейтральний Туркменістан».
 
Видання зазначає, що, відповідно до нещодавно прийнятого в Туркменістані законом «Про надра», всі його [нафтогазоносні] ділянки «не можуть бути предметом купівлі-продажу, дарування, успадкування, внеску, застави або відчужуватися в іншій формі». Важливе значення у сферах використання і охорони надр мають питання міжнародного співробітництва, пише газета.
 
«Туркменістан здійснює цю співпрацю відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та міжнародними договорами. Це стосується і питань вивчення транскордонних та прикордонних геологічних структур, пошуку, розвідки та розробки транскордонних та прикордонних родовищ », - пише« Нейтральний Туркменістан ».
 
У матеріалі йдеться, що серед обов'язкових вимог - забезпечити запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу, захороненні шкідливих речовин і відходів. «[Необхідно] Дотримуватися встановлений порядок при ліквідації об'єктів розробки родовищ корисних копалин, забезпечувати екологічні та санітарно-епідеміологічні вимоги при складуванні і розміщенні відходів виробництва та продукції, отриманої після переробки корисних копалин», - йдеться в статті.
 
Контроль у сферах використання та охорони надр в рамках закону здійснюють уповноважені державні органи, органи місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування Туркменістану. У сферах використання та охорони надр та їх ресурсів в Туркменістані діють наступні види державного контролю. Це - контроль в сферах раціонального використання та охорони надр; контроль у галузі геологічного вивчення надр; природоохоронний контроль і контроль за безпечним веденням робіт в галузі надрокористування, пише газета.
 
Крім того, передбачається участь громадян і громадських об'єднань у здійсненні заходів щодо використання і охорони надр. За запасами природного газу Туркменістан посідає четверте місце в світі і шукає нові ринки збуту.
 
За матеріалами Trend_Az
 
 
16 лютого 2015
oil-gas-energy.com.ua