БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПроцес впровадження ІПВГ на Сумщині триває: результати та перспективи

Процес впровадження ІПВГ на Сумщині триває: результати та перспективи

30 березня 2017

27 березня у Сумах відбувся круглий стіл «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – шлях до ефективного управління ресурсами». У заході взяли участь понад 30 представники органів місцевого самоврядування, державної влади, територіальних громад, громадських організацій та ЗМІ. Привітав учасників круглого столу «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – шлях до ефективного управління ресурсами» голова Сумської обласної ради Володимир Токар. «Забезпечення прозорості у видобувної галузі та впровадження основних принципів, правил і вимог Стандарту ІПВГ – одна із пріоритетних задач для Сумщини», – підкреслив Володимир Токар. 
 
Дмитро Живицький, керуючий справами Сумської обласної державної адміністрації, розповів про досвід впровадження ІПВГ в Сумській області. «Прозора та підзвітна видобувна галузь, конструктивних діалог між видобувними компаніями, представниками громадськості та влади, дозволять вирішувати соціальні проблеми та покращувати стан екології у видобувних регіонах», – зазначив Дмитро Живицький.
 
Олена Агапова, керівник проекту від ГО «НОВА Енергія», доповідала про розвиток законодавчої та нормативно-правової бази для імплементації стандартів ІПВГ в Україні. «Серед регіонів в Україні Сумська область посідає 4 місце за видобутком газу і перше місце за видобутком нафти. З 2015 року в Україні впроваджено стандарт прозорості, прийнятий у всьому світі, ІПВГ. Ми вважаємо, що інформація про те, скільки податків держава отримала за видобуток корисних коралин, включаючи спеціальні й адміністративні платежі, була публічною», – зазначила Олена Агапова. 
Ігор Кривозуб, директор департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА, розповів про забруднення земель на території Охтирського району Сумської області в наслідок розгерметизації нафтогазозбірного колектора НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта". "Перша аварійна ситуація сталася 23.01.2017 о 13:30. Загальна площа забрудненої земельної ділянки складає 8046 м2", – наголосив Ігор Кривозуб.
 
Віталій Филенко, голова ГО «НОВА Енергія», презентував можливості використання ІПВГ як інструмента ефективного управління ресурсами та механізму вирішення соціально-економічних та енергетичних проблем територіальних громад. «Співпраця з видобувними компаніями дозволяє поповнювати місцеві бюджети та використовувати ці кошти на розв’язання основних проблем територіальних громад видобувних регіонів Сумської області, – підкреслив Віталій Филенко.  
 
До обговорення впливу на навколишнє середовище нафтовидобувних компаній долучились заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко, представники громадськості та громадських організацій. Захід проведено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень.
 
Актуальна інформація і останні новини розміщуються у:
Групі у соціальних мережах: https://www.facebook.com/groups/756926161059375/?fref=ts
Сайті ГО «НОВА Енергія»: http://nova-energiya.org
Сторінці ГО «НОВА Енергія» на facebook: https://www.facebook.com/NOVA.ENERGIYA/?fref=ts
 
 
 
30 березня 2017
UA EITI