БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗменшивши податки, збільшимо видобуток

Зменшивши податки, збільшимо видобуток

16 лютого 2015
Як би не було важко, рецепти для поліпшення ситуації в галузі є. Приватні компанії заявляють, що тільки зниження податків здатне забезпечити зростання видобутку газу та збільшення надходжень до бюджету. Діючі податки, зокрема рентні платежі на рівні 55% від ціни на газ, ведуть до різкого погіршення стану нафтогазової галузі і падіння видобутку. Якщо ситуацію не виправити, вже в 2015 році Україна чекає обвал власного видобутку, падіння доходів держбюджету і масові звільнення як у видобувних, так і в сервісних нафтогазових компаніях.
 
Про великі проблеми приватних видобувних компаній почали говорити ще влітку минулого року, коли чиновники вперше почали обговорювати підвищення ренти для них. Посилаючись на складне політичне й економічне становище держави та необхідність наповнити держбюджет, з серпня ставку ренти на видобуток газу підняли з 28% до 55% при видобутку на глибині до 5000 м і з 15% до 28% при видобутку на глибині понад 5000 м . При цьому уряд заявляв, що підвищення - захід тимчасовий, з 1 січня 2015 року ставки повернуться на колишній рівень. Але цього не сталося. Більш того, з січня ситуація стала ще гіршою. Зокрема, було скасовано дію понижуючого коефіцієнта 0,55 для нових свердловин.
 
Нагадаємо, понижуючий коефіцієнт вводився як стимулюючий фактор для буріння нових свердловин, оскільки рентні платежі за видобуток газу і нафти з них були б в два рази нижче. Але навіть таку прогресивну норму уряд прибрало. В результаті приватні компанії почали відмовлятися від нових проектів, згортати інвестиції і навіть заговорили про масові звільнення, чого ніколи раніше не було.
 
Від загального до конкретного
 
Редакція нафторинку розпорядженні фінансово-економічними розрахунками, проведеними фахівцями «Полтавської газонафтової компанії» - «дочки» британської JKX. Це найстаріша українська приватна компанія в нафтогазовидобувній галузі, ось уже 20 років працює на ринку. Можна сказати, що історія ПГНК - це історія незалежної видобутку в Україні. Крім того, це одне з небагатьох публічних підприємств, акції якого (материнської компанії JKX) торгуються на Лондонській фондовій біржі. Тобто компанія регулярно публікує фінансові звіти та виробничі показники відповідно до світових вимог. Дані ПГНК підтверджені міжнародними аудиторськими компаніями.
 
За інформацією ПГНК, витрати компанії на видобуток 1 тис. М3 газу за останні 4 роки склали в середньому $ 145. Це без урахування адміністративних витрат, відсотків за кредитами і вартості капіталу. Високі витрати на видобуток газу в попередні роки з лишком перекривалися за рахунок високих цін на газ для промислових виробників. Приватні компанії мали значні ресурси для інвестицій, що забезпечило стрімке зростання видобутку в 2013 і особливо в першій половині 2014 року. Але з серпня 2014 ситуація змінилася кардинальним чином. Як вже було сказано, збільшення ренти залишило видобувачів без інвестицій, а значить, і без майбутнього.
 
Зворотний бік
 
Крім податків важливу роль для видобувної галузі відіграє вартість газу. В останні місяці девальвація національної валюти призвела до того, що ціна на газ для промислових підприємств в доларовому еквіваленті істотно знизилася. Крім цього, з 1 лютого 2015 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, знизила граничну ціну на газ для промспоживачів з 5900 до 5700 грн. за тис. м3. За сьогоднішнім обмінним курсом це всього $ 220. У ПГНК порахували, що при ставці ренти 55% видобуток газу збиткова вже при вартості газу $ 300. А при зниженні ціни на газ до $ 200 видобуток буде збиткова, навіть якщо ставку ренти знизять назад до 28%.
 
 
 
У підсумку виходить, що рішення уряду щодо регулювання роботи нафтогазової галузі - це набір непередбачуваних і некомпетентних дій, які знищують українську незалежну здобич. Наслідки такої політики видно неозброєним оком. Насамперед це припинення інвестицій, що, у свою чергу, тягне за собою припинення замовлень матеріалів і послуг у підрядних організацій. Як наслідок - скорочення обсягів поточного видобутку. В результаті несплати податків за витягуванні її обсяги бюджет втратить кошти. Удар по соціальній сфері очевидний: скорочення персоналу (а це близько 300 працівників тільки в ПГНК), припинення фінансування соціальної сфери населених пунктів, де вівся видобуток.
 
Щоб уникнути колапсу нафтогазовидобувної галузі необхідні рішучі дії, які допоможуть не тільки врятувати компанії від неминучого банкрутства, але і повернути довіру інвесторів, збільшити видобуток вуглеводнів, створити нові робочі місця і забезпечити наповнення держбюджету. На сьогоднішній день необхідно зробити три кроки назустріч нафтогазової галузі. По-перше, повернути ставку ренти, яка діяла до серпня 2014: 28% при видобутку газу на глибині до 5000 м і 19% на глибині понад 5000 м. По-друге, зберегти понижуючий коефіцієнт 0,55. По-третє, скасувати дію постанови Кабінету міністрів №647, що зобов'язує найбільших споживачів купувати газ виключно у НАК «Нафтогаз України». За підрахунками ПГНК, виконання цих умов дозволить вже цього року збільшити видобуток газу та забезпечить додаткові надходження до держбюджету.
 
Г. Кобаль, Ньюфолк
 
16 лютого 2015
oil-gas-energy.com.ua