БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДержгеонадра повертають державі 13 родовищ

Держгеонадра повертають державі 13 родовищ

14 травня 2018
Державна служба геології та надр України анулює 13 спецдозволів на видобування надр, що перебували в користуванні підприємств, які допустили порушення у сфері надрокористування. Згідно з даними Державної служби геології та надр України упродовж 2014-2018 років пред’явлено 718 адміністративних позовів про припинення права користування надрами, з них – по 498 відкриті провадження. 
 
«Держава не хоче відібрати ці родовища собі. Наша мета – через механізм прозорих аукціонів надати їх тим компаніям, котрі будуть належним чином виконувати всі положення діючого законодавства та забезпечать додаткові надходження коштів до бюджету, зокрема, від рентних платежів за користування надрами. Від так званих «сплячих» ліцензій державі ніякої користі немає. Як і обіцяли, таким чином ми будемо наводити порядок в галузі», - заявив т.в.о. Голови Служби Олег Кирилюк.
Також, протягом І кварталу 2018 року фахівці Департаменту державного геологічного контролю провели 76 планових та 7 позапланових перевірок, а також склали 21 протокол про адміністративні правопорушення.
 
Одночасно, за поданням Департаменту державного геологічного контролю Комісією з питань надрокористування прийнято рішення про зупинення дії 2 дозволів, анулювання (в т.ч. в судовому порядку) 13 дозволів та поновлення дії 43 дозволів. У Держгеонадрах впевнені, що суворе дотримання правил користуваня спецдозволами на видобуток копалин призведе до більш раціонального використання надр. А також заохотить інвесторів більш ретельно дотримуватись своїх обіцянок перед державою та народом України. 
 
Довідково
 
У зв’язку із внесенням 09 квітня 2014 року змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», який передбачає судовий порядок анулювання документів дозвільного характеру, в тому числі спеціальних дозволів на користування надрами, а також з урахуванням правової позиції, визначеної у постановах Верховного Суду України від 19.09.2011 та 25.06.2011, 10.12.2013 (справи №№21-164а11, 21-36а11, 21-450а13 відповідно), Держгеонадрами опрацьовано практику звернення до адміністративних судів з позовами про припинення права користування надрами.
 
У зв’язку з цим, спеціальні дозволи на користування надрами анульовуються виключно за наявності судових рішень про припинення права користування надрами, що набрали законної сили, або наявності письмової згоди надрокористувача на таке припинення. Проведення перевірок стану дотримання законодавства на підприємствах та організаціях, що належать до сфери управління Держгеонадр, здійснюватиметься Юридичним управлінням Держгеонадр відповідно до наказу Держгеонадр від 26.02.2018 № 74 «Про затвердження плану-графіка проведення перевірок стану правової роботи на 2018 рік».
 
Юридичним управлінням Держгеонадр підготовлено близько 97 проектів листів до правоохоронних органів, суб’єктів фінансового моніторингу, органів ДФС.
 
 
14 травня 2018
Державна служба геології та надр України