БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКабмін схвалив запуск 12 конкурсів на угоди про розподіл продукції

Кабмін схвалив запуск 12 конкурсів на угоди про розподіл продукції

18 грудня 2018
Уряд вимагає від учасників розкривати своїх фактичних кінцевих бенефіціарів
 
Кабінет міністрів України погодив проведення 12 конкурсів на укладання угод про розподіл продукції на Груневскій, Варвинськфй, Русанівській, Охтирській, Бузовській, Зіньківській, Іванівській, Ічнянській, Балаклійській, Софіївській, Берестянській площах. Таке рішення прийняли міністри за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. 
 
"Укладання 12 угод про розподіл продукції на цих ділянках залучить не менше 10 млрд грн у геологічне вивчення і не менше 50 млрд грн у видобуток. Приріст запасів вуглевіоднів має скласти 110-120 млн умовного палива, а видобуток через 2-3 роки повинен скласти не менше 5-6 млн тонн умовного палива", - сказав міністр енергетики Ігор Насалик під час засідання.
 
Він зазначив, що для підвищення прозорості конкурсів врахована норма про розкриття учасниками фактичних кінцевих бенефіціарів.
 
За словами віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, це питання тричі розглідалось на урядовому комітеті лише у 2018 році. Основною заувагою інвесторів до проектів було бажання "отримати ті надра, які вже погоджені, і мати мінімальний ризик і відповідне видобування". Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пояснив це рішення уряду необхідністю збільшити видобуток природного газу з залученням іноземних інвестицій. 
 
"Для нас дуже важливо повністю забезпечити себе природним газом. Це системно змінить ситуацію, в тому числі - ціноутворення в країні. Друге - треба відкрити все максимально, щоб найкращі технології Чехії, США, Німеччини, всіх країн, хто має якісні технології, щоб вони приходили в Україну, інвестували свої гроші, все робили, щоб більше видобувати українського газу", - сказав прем’єр.
 
Нагадаємо, у серпні 2018 року урядовий комітет також розглядав угоду про розподіл продукції з Yuzgaz B.V. на Юзівській площі. Відповідно до проекту договору, платіж Yuzgaz B.V. за частку участі в угоді складе $4 млн та повинен надійти на рахунок державної НАК "Надра Юзівська". А після досягнення 1, 3 та млрд куб. м видобутку газу на Юзівській ділянці на рік "Надра Юзівська" отримає додаткові платежі, сумарно - $36 млн.
 
 
18 грудня 2018
Українська енергетика