БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗаявки на найбільше родовище на шельфі України подали 4 компанії

Заявки на найбільше родовище на шельфі України подали 4 компанії

12 червня 2019
Заявки подали чотири компанії:
 
1.Caspian Drilling International Ltd, яка входить в азербайджанську державну нафтогазову корпорацію SOCAR;
 
2.Frontera Resources - амерікаснкая компанія бізнесменів Стіва Нікандроса і Заза Мамулаішвілі, яка ініціювала конкурс. Працює в Грузії та Молдові. Однак жодного великого проекту поки не реалізувала;
 
3.Trident Black Sea, одним із засновників якої став колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов. У 2014 році він проголосував у Держдумі РФ проти анексії Криму Росією, а зараз проживає в Україні;
 
4. Українські ПрАТ "Укрнафтобуріння" олігарха Ігоря Коломойського, нардепа Віталія Хомутинника і російського бізнесмена Геннадія Фукса.
 
При цьому міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик за підсумками засідання міжвідомчої комісії з СРП заявив, що конкурс на розробку вуглеводневої ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря може бути переоб'явлен в разі, якщо аналіз поданих 12 червня заявок продемонструє неможливість подали їх конкурсантів освоїти родовище .
 
"Якщо я як голова комісії побачу, що фірми не здатні освоїти ділянку, то оголошу новий конкурс", - сказав міністр.
 
Як повідомлялося, раніше Адміністрація президента запропонувала продовжити конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах угоди про розподіл продукції (УРП), відзначаючи можливу непрозорість проведення конкурсу і занадто стислі терміни подачі заявок для участі в ньому.
 
Нагадаємо, Кабінет міністрів 6 березня оголосив конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах угоди про розподіл продукції (УРП).
 
Згідно з умовами конкурсу, термін дії УРП - 50 років. Переможець конкурсу повинен забезпечити геологічне вивчення надр на ділянці, включаючи буріння не менше п'яти свердловин протягом першого етапу (п'яти років) геологорозвідувальних робіт.
 
Мінімальний обсяг інвестицій, який повинен бути здійснений в даний період буде визначено за результатами конкурсу, але має становити не менше 1,5 млрд грн.
 
Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвестору можуть бути компенсовані його витрати - 70% від загального обсягу виробленої продукції. Частка держави в прибутковій продукції повинна складати не менше 11% її загального обсягу.
 
Нагадаємо, ініціатива про розробку ділянки "Дельфін" належить компанії Frontera Resources, що займається розвідкою і видобутком газу і нафти. Загальна площа ділянки становить 9,772 тис. Кв. км.
 
Frontera Resources Corporation, заснована в 1996 році, займається розвідкою і видобутком газу і нафти. Стратегія компанії полягає в пошуку перспектив з видобутку вуглеводнів на ринках країн Східної Європи, які відносяться до Чорноморського басейну. Підтверджені запаси природного газу, за даними самої компанії, в Грузії складають близько 300 млрд куб. м. Однак, за даними ЗМІ, компанія є збитковою, фактично не веде промислового видобутку газу і не має досвіду робіт на шельфі.
 
Інтерфакс-Україна