БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУряд планує наступного року зібрати 48,7 млрд грн ренти за видобуток вуглеводнів

Уряд планує наступного року зібрати 48,7 млрд грн ренти за видобуток вуглеводнів

17 вересня
Проект бюджету на 2020 рік передбачає надходження від рентної плати за видобуток нафти, природного газу та газового конденсату на рівні близько 48,7 млрд грн.
 
Про це йдеться у пояснювальній записці до документу.
 
Зокрема, рентна плата за видобуток нафти очікується на рівні 5,97 млрд грн, видобуток газового конденсату забезпечить 2,7 млрд грн. А за видобуток природного газу  держава планує отримати — 40,05 млрд грн.
 
Наступного року держава продовжить зарахування 5%  рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до місцевих бюджетів за місцем видобутку корисних копалин.
 
У пояснювальній записці до проекту бюджету пояснюють, що прогнозний обсяг надходжень рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводнів розраховується із урахуванням макроекономічного прогнозу.
 
При розрахунках враховується середньорічна митна вартість імпортованого природного газу, середньорічна ціна одного бареля нафти Urals, прогнозний курс долара США, прогнозні обсяги видобутку вуглеводневої сировини, ставки оподаткування, середньорічна ціна за природний газ, видобутий на території України для забезпечення побутових споживачів та виробників теплової енергії, а також коефіцієнт місткості барелів в 1 тонні нафти (7,28). 
 
У чинному проекті бюджету зазначається, що ставки оподаткування за користування надрами при видобутку вуглеводнів у 2020 році лишаються незмінними.
 
Як повідомлялося, за 7 місяців поточного року доходи від ренти склали всього 87,8% від бюджетного розпису — за січень-липень 2019 року бюджет отримав 25,4 млрд грн рентних платежів за надрокористування.
 
Значний вплив на сплату ренти справило подешевшання імпортного природного газу (ціна якого використовується для розрахунку ціни продажу видобутого природного газу), і відповідне подешевшання ціни газу для побутових споживачів (з запланованої 6869 грн до 5964,3 грн за 1000 куб. м).
 
Українська Енергетика