БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСпецдозволи на користування надрами хочуть дозволити продавати - проект Кодексу про надра

Спецдозволи на користування надрами хочуть дозволити продавати - проект Кодексу про надра

27 січня 2020
 
На засіданні робочої групи з розробки концепції нового Кодексу про надра, яке відбулося у Міністерстві енергетики та захисту довкілля 23 січня, вирішили, що уся вторинна геологічна інформація повинна бути безкоштовною та доступною онлайн, а спецдозволи на користування надрами дозволять продавати повністю або частково. Про це повідомляє пресслужба Держгеонард.
 
За повідомленням, у засіданні взяли участь фахівці Державної служби геології та надр України та представники профільних асоціацій, зокрема Асоціації газовидобувних компаній, Федерації роботодавців України, Американської торговельної палати, Національної асоціації добувної промисловості.
 
Фахівці з розробки концепції нового Кодексу визначились, що дозвіл на користування надрами необхідно видавати за результатами прозорих електронних аукціонів. А отримання дозволу на конкурсі, можливо буде при укладанні угод про розподіл продукції, зазначили в повідомленні.
 
Також в пресслужбі відзначили, що з метою розвитку ринку надрокористування, в новому Кодексі планують визначити спецдозвіл - об’єктом цивільних прав, який можна придбати чи продати повністю або частково, надати в заставу та отримати фінансування, так як така практика успішно використовується у багатьох країнах із розвиненою видобувною галуззю.
 
Робоча група запропонувала передбачити п’ятирічний строк дії ліцензії на геологічне вивчення надр із можливістю продовження ще на п’ять років (не більше десяти років загалом). Строк дії ліцензії на видобування пропонують встановити до 25 років, а на розробку шельфу Чорного та Азовського морів – до 40 років.
 
Крім того у повідомленні йдеться, що члени робочої групи дійшли згоди щодо необхідності оцифрувати усю вторинну геологічну інформацію та забезпечити безкоштовний онлайн доступ до неї. А первинна геологічна інформація, повинна бути переоцінена у бік зменшення її вартості.
 
Як повідомлялось раніше,Президент Володимир Зеленський дав доручення Міністерству енергетики та захисту довкілля, завершити підготовку оновленого Кодексу про надра у шестимісячний термін.