БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУряд вніс зміни до постанов №848 та 615, які стосуються надання спецдозволів на користування надрами та скасував погодження ліцензій на надра через облради

Уряд вніс зміни до постанов №848 та 615, які стосуються надання спецдозволів на користування надрами та скасував погодження ліцензій на надра через облради

19 лютого 2020
Уряд вніс зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету міністрів України № 615 від 30 травня 2011р, схваливши його в новій редакції.
 
Основні зміни постанови полягають у наступному:
 
- виключається необхідність погодження з обласними радами надання надр у користування для корисних копалин загальнодержавного значення та для цілей, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин;
 
- відмінено й попереднє погодження з правоохоронними органами й органами Державної податкової служби (ДПС).
 
- запроваджується можливість резервування землі ще до виставлення ділянки на аукціон; (!) "Ця норма доповнила нещодавно прийняті зміни до законодавства, які дозволяють надрокористувачам користуватися інструментом сервітуту з метою землекористування", - пояснив голова Держгеонадр Роман Опімах.
 
- розширено перелік видів користування надрами, на які можна отримати спеціальний дозвіл, а саме: геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ з подальшим видобуванням бурштину;
 
- врегульовано процедуру погодження надання надр у користування ділянками надр у районі проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, що здійснюються шляхом проведення Операції об’єднаних сил;
 
- передбачено можливість подання заяви та документів для отримання дозволу без проведення аукціону в електронній формі через Електронний кабінет надрокористувача, що надасть можливість реєструвати заяви на отримання адміністративних послуг.
 
Спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням (промислова розробка), можна отримати лише під час електронних торгів. Апробація запасів корисних копалин не є підставою для позааукціонного отримання спецдозволу на нові ділянки", - зазначив Опімах.
 
Після отримання спеціального дозволу, але до початку профільних робіт надрокористувач буде зобов'язаний протягом одного року провести процедуру оцінки впливу на довкілля. А продовжити термін дії спецдозволу на розвідку чи розширення межі раніше наданого спецдозволу можна буде тільки один раз.
 
У жовтні уряд уже приймав рішення, спрямоване виправлення недоліків аукціонів з отримання спецдозволів на надра. Зокрема, було дозволено знижувати стартову ціну лотів, що виставляються на аукціони з отримання спеціальних дозволів на користування надрами у разі, якщо інвестори не зацікавилися ділянкою. Також був змінений механізм підготовки лотів до виставлення їх на аукціон. (https://ua-energy.org/uk/posts/uriad-vypravyv-nedoliky-auktsioniv-z-otrymannia-spetsdozvoliv-na-nadra)
 
Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель: "Наша мета - створення більш прозорих умов та зменшення адміністративного навантаження на інвесторів, тому зараз ми виключаємо узгодження з обласними радами для надр загальнонаціонального значення з процедури отримання спеціальних дозволів, як це було раніше. Це створювало додаткові корупційні ризики та блокувало розвиток надровидобутку.
Також постанова передбачає формування бази для подачі документів в електронному режимі та прибирає непрозорі механізми отримання дозволів на надрокористування поза аукціонами.
Але важливо дотримуватися екологічного законодавства, тому інвесторам заборонено починати діяльність на ділянках до проходження процедури та отримання висновку про Оцінку впливу на довкілля».