БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини«ДТЕК Нафтогаз» до 2025р планує збільшити видобуток газу до 5 млрд куб м

«ДТЕК Нафтогаз» до 2025р планує збільшити видобуток газу до 5 млрд куб м

28 лютого 2020
 
«ДТЕК Нафтогаз» планує наростити видобуток газу до 2 млрд куб м в 2021 році і збільшити цей показник до 5 млрд куб м в найближчі п'ять років. Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Щуров на Українському енергетичному форумі 2020р.
 
За його словами, зростанню видобутку сприятимуть системні інвестиції та інновації, які зараз впроваджуються компанією. Так, завдяки застосуванню сучасних технологій «ДТЕК Нафтогаз» успішно розробляє щільні колектори (поклади тайт-газу) і скоротив термін буріння глибоких свердловин до рекордних 3,5 місяців.
 
«Щорічно інвестуючи мільярди гривень в буріння, геологію та інновації, «ДТЕК Нафтогаз» збільшив видобуток більш ніж в три рази на двох родовищах, які знаходяться в зрілій стадії розробки. У наступні п'ять років ми плануємо вийти на нову динаміку розвитку і потроїти сьогоднішній показник», – підкреслив Щуров.
 
Нагадаємо, наразі частка приватного сектора становить понад 20% в загальній структурі видобутку газу України.
 
У свою чергу директор з розвідки і перспективного розвитку «ДТЕК Нафтогаз» Іван Гафич, зазначив, що Україні слід освоювати green fields з розрахунком на відкриття значних за запасами родовищ, а також підвищувати ефективність видобутку на діючих родовищах, зокрема проводити дорозвідку і вилучати важковидобувні запаси.

За словами Гафича, на родовищах «ДТЕК Нафтогаз» виявлено близько 15 млрд куб м запасів в ущільнених пісковиках з низькою пористістю на глибинах понад 5 000м. Більшість пробурених в цих геологічних умовах за традиційними технологіями свердловин дали добовий дебіт у 10-30 тис куб м, тож їхня розробка була комерційно невигідна, додав він.

Однак за рахунок використання інновацій в геології, бурінні і освоєнні запасів газу ущільнених пісковиків «ДТЕК Нафтогаз» досяг дебіту від 190 тис до 240 тис куб м на добу. Зокрема, компанія впровадила 3D геомеханічне моделювання для оптимізації процесу буріння та конструкцій свердловин, застосовує використання спеціального високотехнологічного комплексу ГДС (NMR+крос-диполь+FMI) для розуміння потенціалу, якості розкриття і проблем освоєння пласта.

Було також проведено розкриття продуктивного розрізу на РНО, спеціально розробленому для умов родовища буровому розчині на вуглеводневій основі; тестування на керні з моделюванням свердловини і оптимізація параметрів за його результатами; використано пакерні системи (відмова від цементування ОК, гідравлічне від'єднання пласта на період підготовки до освоєння свердловини).
 
Компанія торік впровадила низку провідних технологій, зокрема вперше в Україні виконала забурювання похило-скерованої ділянки свердловини з глибини 1200 м за допомогою роторно-керованих систем PowerDrive X6 Schlumberger, провела кислотно-пропантний ГРП карбонатного колектору в умовах HPHT.
 
В бурінні було застосовано технологію «Impulse» (гвинтовий вибійний двигун з модулем генерації осьових вібрацій National Oil Varco, NOV), проведено спуск обсадної колони при спорудженні глибокої свердловини за допомогою технології Overdrive CRT Weatherford з одночасним обертанням та циркуляцією.
 
Крім цього, компанія застосувала програмне забезпечення Halliburton для оптимізації траєкторії стовбуру свердловин, адаптувала технологію RSS-Power-V Schlumberger для підтримання вертикальності свердловини, провела провідні свердловинні вимірювання у компоновці бурової колони (MWD, PWD, LWD), повідомив Гафич.
 
Експерт нагадав, що у 2019р «ДТЕК Нафтогаз» з метою впровадження провідних світових практик, створив експертну раду, до якої увійшло понад 13 провідних міжнародних експертів, зокрема представники Baker Hughes, Schlumberger, Belorusneft, Target, WellPath Ltd, Blade Energy Partners, WellsX, Drilling Global Consultant LLP, Well Technical Service Limited та інші.
 
За його словами, цьогоріч «ДТЕК Нафтогаз» розпочинає реалізацію масштабного проекту – створення технологічного нафтогазового хабу, який має стати ефективним інструментом для залучення в Україну нових технологій, стартапів та експертів і майданчиком, де будуть вирішуватися складні кейси українських газовидобувних компаній.
 
#UkrainianEnergyForum2020