БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНафта дешевшає через те, що Росія ще не погодилась додатково скоротити видобуток

Нафта дешевшає через те, що Росія ще не погодилась додатково скоротити видобуток

6 березня 2020
 
Нафта подешевшала на 1% у п’ятницю через занепокоєння щодо падіння попиту на неї у світі через спалах коронавірус, й побоювання посилилися у зв’язку з тим, нафтодобувники, які не входять до ОПЕК, ще не погодились скоротити видобуток для підтримки цін, пише Reuters.
 
Нафта марки Brent (травневі ф’ючерси) подешевшала на 2,1% - до $48,9/бар станом на 11:30 ранку. Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) у четвер запропонувала своїм членам та групі ОПЕК+ до кінця 2020р скоротити видобуток ще на 1,5 млн барелів на день. З урахуванням діючої квоти у 2,1 млн баррелів, загальне скорочення має скласти 3,6% світових поставок.
 
Міністр енергетики Об'єднаних Арабських Еміратів Сухайл аль-Мазруй заявив у четвер, що ОПЕК не хоче самостійно переносити тягар скорочень і ОПЕК+ має допомогти. «Ми всі разом у цьому. Тому ми не будемо приймати рішення самостійно», - сказав він.
 
Але Росія та Казахстан (ОПЕК +), заявили, що ще не погодилися на більш глибоке скорочення, всі очікують результатів зустрічі у Відні у п’ятницю.
 
«Якщо Москва скаже «ні», цілий союз може розпастися, а з ним - і будь-які нові двосторонні торговельні та інвестиційні угоди, також зникне стратегічний вплив, який Москва забезпечила, беручи участь у виробничій угоді», - йдеться у дослідницькій записці RBC Capital Markets, яку цитує Reuters.
 
Занепокоєння макроекономічними показниками переважає позитивний вплив вже запропонованого значного скорочення видобутку краї ОПЕК, заявив головний аналітик ринку CMC Markets Майкл Маккарті. Разом з тим, на думку Goldman Sachs, навіть згода групи ОПЕК+ не зможе запобігти світовому надлишку нафтового ринку у другому кварталі або послідовно знизити ціни в найближчі тижні.
 
У квітні банк притримувався прогнозу цін на Brent на рівні $45/бар. «Зрештою, поновлення попиту, а не скорочення пропозиції, стане необхідним каталізатором стійкого відновлення цін», - зазначив банк.
 
Тим часом ANZ заявив, що світове споживання нафти може впасти на 1,6 млн баррелів на добу у першій половині 2020р. За його прогнозом, зростання цін може повернутися у другій половині 2020р, але навряд чи цього буде достатньо для компенсації поточних втрат.
 
Reuters
 
Детальніше:
https://bit.ly/3aJcXXP