БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДержгеонадра готує проєкт нової Методики обрахунку ціни спецдозволу

Держгеонадра готує проєкт нової Методики обрахунку ціни спецдозволу

17 квітня 2020
 
Державна служба геології та надр України отримала коментарі та зауваження понад десяти суб’єктів ринку щодо проєкту нової Методики обрахунку початкової вартості спецдозволів. 
 
Як передає Держгеонадра, нова редакція документу врахує коментар щодо визначення ціни одиниці товарної продукції гірничого підприємства, який стосується необхідності визначити пріоритетність джерел отримання інформації та неприпустимість застосування прайс-листів підприємств. 
 
«В оновленій редакції буде запропоновано первинним джерелом інформації використовувати дані ДПС, а у випадку відсутності даних по конкретній корисній копалині використовувати експертний висновок ДКЗ як «qualified institution», — зазначив Роман Опімах. — Такий підхід створить більш чіткі та зрозумілі умови отримання інформації та врегулює ситуацію у разі відсутності необхідних показників».
 
Крім того, саму назву Методики буде змінено із врахуванням зауважень надрокористувачів: адже Методика буде застосовуватись не лише для обрахунку початкової ціни спецдозволу для аукціону, а й для визначення розміру збору  при наданні спецдозволу поза аукціоном.  
 
А от коментар щодо неврахування у Методиці техніко-економічних показників конкретних підприємств при розрахунку вартості надання спецдозволу не включатимуть у нову редакцію документу. Логіка нового обрахунку якраз і полягає у тому, аби відмовитись від використання суб‘єктивних даних, якими можна маніпулювати і достовірність яких складно перевірити: експлуатаційні витрати, капітальні вкладення, річний дохід підприємства тощо. Розрахунок буде проводитись на основі об‘єктивних даних, таких як наявність ресурсів та запасів по конкретному родовищу та фіксованої вартості одиниці товарної продукції», — наголосив Роман Опімах. 
 
Усі отримані коментарі та обґрунтування Держгеонадр щодо їх використання у новій редакції документу можна переглянути на сайті Служби. (https://bit.ly/2xN1B7k)
 
Найближчим часом регулятор доопрацює проєкт із врахуванням отриманих зауважень та передасть нову Методику на затвердження у Міністерство енергетики та захисту довкілля України. 
 
17.04.2020