БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЕxpert Petroleum перемогла в конкурсі УГВ на укладання контракту з підвищення видобутку (PEC)

Еxpert Petroleum перемогла в конкурсі УГВ на укладання контракту з підвищення видобутку (PEC)

21 квітня 2020
 
Румунська Expert Petroleum Solutions SRL здобула перемогу в конкурсі АТ «Укргазвидобування» (ГПУ «Львівгазвидобування») на укладення договору щодо збільшення видобутку (PEC - Production Enhancement Contract) на 13 родовищах у Західному регіоні. 
 
За повідомленням, у межах першого в історії нафтогазової галузі України повноцінного сервісного PEC - контракту з підвищення видобутку, західний партнер у перші 5 років співпраці зобов’язався інвестувати близько 1 млрд грн (перерахунок $30 млн за прогнозним курсом) в інтенсифікацію, буріння свердловин і розвиток інфраструктури, і, потенційно, здійснити додаткові інвестиції у подальшому.
 
Як повідомлялось раніше, на конкурс УГВ проекту PEC подали заявки 2 компанії: Expert Petroleum та китайський консорціум на чолі з Beiken.
 
«Розвиток міжнародних партнерств є одним із ключових векторів програми трансформації Нафтогазу. Укладена угода передбачає найбільші іноземні інвестиції в газовидобування України за останні 5 років. Вони підуть на розвиток тих невеликих і виснажених родовищ, на які в Нафтогазу немає достатньо власних ресурсів в умовах значного падіння цін на енергоресурси. Замість очікуваного падіння видобутку на цих ділянках ми отримаємо зростання. Ми принесемо в Україну нові технології і європейські стандарти управління «старими» та «малими» родовищами, які можуть бути поширені на інші родовища. Адже більшість нафтогазових активів в Україні – виснажені та невеликі за розміром. Це важлива подія для стабілізації ситуації не лише у галузі, а й українській економіці. І це приклад інноваційних антикризових рішень, які сьогодні потрібні країні», – зазначив виконавчий директор з трансформації Групи Нафтогаз Отто Ватерландер.
 
Девід Мартінон та Мішель Лобутін - співзасновники Expert Petroleum, наголосили про не аби який досвід в подібних проектах з великими національними та міжнародними нафтогазовими компаніями Румунії та Угорщини зокрема, та хороші прогнози щодо майбутньої співпраці з Нафтогазом. А також відмітили що ця угода покликана зробити виснажені газові родовища Західної України більш сталими за рахунок збільшення видобутку та впровадження безпечних та екологічних операцій.
 
Здійснювати умови зазначеної угоди буде український представник Expert Petroleum – ТОВ «Експерт Петролеум Україна» на чолі з директоркою Вікторією Сергеєвою, зазначили співзасновники компанії.
 
Контракт між Expert Petroleum та «Укргазвидобування» укладено на 15 років з можливістю подовження ще на 10 років. Група Нафтогаз затверджуватиме плани розробки, щорічну програму робіт та бюджет, запропоновані компанією-оператором на цих родовищах. Оператор отримуватиме фіксовану плату за підтримку базового видобутку (на рівні поточних операційних витрат УГВ із урахуванням інфляційної складової) та за досягнення збільшеного видобутку. Повна власність на видобуту продукцію, геологічні ліцензії та наявні активи залишатиметься за УГВ.
 
Фінансовим радником Нафтогазу в цій угоді був київський офіс міжнародної консалтингової компанії KPMG; радником із податкових та бухгалтерських питань – київський офіс PwC. Юридичним радником Expert Petroleum виступив CMS Cameron McKenna (київський офіс).
 
Довідка:
 
Група компаній Expert Petroleum Solutions SRL (центральний офіс – Бухарест, Румунія) заснована у 2005 році з метою розвитку в рамках виконання PEC-проєктів щодо збільшення видобутку для румунської Romgaz. За останні 15 років Expert Petroleum здійснила роботи на понад 1100 свердловинах, має досвід діяльності на родовищах, що розташовані у передгір’ї Карпат.