БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМайбутнє видобутку природного газу в Україні в умовах зниження попиту на газ та зниження ціни в світі та вплив кризи Covid

Майбутнє видобутку природного газу в Україні в умовах зниження попиту на газ та зниження ціни в світі та вплив кризи Covid

14 травня 2020
14 травня пройшла #EnergyMeetingOnline7, організована Energy Club. Темою зустрічі стало майбутнє видобутку природного газу в Україні в умовах зниження попиту на газ та зниження ціни в світі та вплив кризи Covid-19 на згортання проектів з видобутку. Дискусія відбувалась досить динамічно.
 
Відео тут: ➡ https://bit.ly/3dHvpl9
 
З виступу Іллі РИБЧИЧА, першого генерального директора "Укргазвидобування". На посаді гендиректора з перервами в період (1998−2009рр.) :
 
Про державний інтерес та контроль у сфері газовидобутку
 
Яке ставлення сьогодні у держави до збільшення видобутку? Я би сказав, що ніяке ставлення. Остання постанова Кабінету міністра була видана в 1997 році, де було вказано, наскільки потрібно збільшити видобуток, і що для цього потрібно зробити. Ще в 2005 році розробляли таку стратегію з видобутку, і тоді питання стояло, як збільшити видобуток. Ми дуже багато працювали над нею, дуже важко захищали. З того часу, все закінчилось і видобуток ніколи ніхто більш не збільшував.
 
Завжди стояла і стоїть задача — купувати газ… Купують його на Заході… І всім вигідно це робити. Всі говорять, що треба збільшити власний видобуток. І на цьому все закінчується.
 
Про об’єми видобутку природнього газу
 
Об’єми видобутку газу знижуються і далі будуть знижуватись. В УГВ залишилося 10% залишкового ресурсу. Його вистачить на кілька років, якщо грамотно підходити до процесів інтенсифікації. Далі буде падіння, бо ніякі нові родовища не відкриваються. Близько 20 ти нових ліцензій, які отримало УГВ в останні роки - мізерні ресурси, які ще і не доведені, а умовні.
 
В умовах падіння ціни на газ в світі, приватні компанії не збільшуватимуть видобуток, вони притримуватимуть його до того часу, коли ціна на газ буде зростати.
 
В цих умовах, я порадив би державній «Укргазвидобуванню» зосередитись на підтриманні тих об’ємів видобутку, які є на сьогодні, щоб вони різко не впали. В цей час зосередитись на пошуках нових родовищ.
 
Про видобуток газу на Львівщині 
 
«Укргазвидобування» нещодавно підписало договір з румунською компанією Expert Petroleum про видобуток газу на Львівщині, за яким буде інвестовано протягом 5 років - 20 млн. долл. Я не бачив договору, але з свого досвіду роботи з Шеллом зауважу, що навіть однієї свердловини не пробуриш в рік за 4 мільйони. Ці 20 млн. долл вони витратять на утримання офісу, відрядження, поради, консалтинги, графіки. Всі роботи будуть за рахунок «Укргазвидобування» , а дивіденди будуть іти румунським інвесторам. Якби інвестиції складали 20 млн. долл в рік, то це інша справа.
 
Щодо зниження рентних платежів 
 
"Ми повинні розуміти, що у нас є Держава і ми повинні наповнювати бюджет Держави. Це просто байки, що газовидобувникам не вистачає коштів. Сьогодні ціна на газ є - конкурентною. При видобутку газу, середня собівартість українського видобутку газу сьогодні складає не більше 30 долл. Чому сьогодні говорять про те що не вистачає коштів? Я поясню і відповідь - в цифрах. В 2009 році вартість 1 метра проходки складала - 500 долл. , а сьогодні вже 2,5 тис долл. А в США як в 2009 році, так і сьогодні - 1 метр проходки становить – 1 тис долл. От і шукайте гроші тепер, де їх брати? Рентна плата була ще з 2000 років в 29% і це було достатньо. Тому зараз, коли кажуть, що треба знизити ренту до 2%, бо ціна падає, то я скажу, що зараз ціна на газ є -конкурентна, такої ціни раніше не було високої, ми продавали до 2009 року Нафтогазу газ по 100 грн (з ПДВ) і видобуток зростав. Тому зараз в компаній достатньо прибутків. Питання в тому як їх використовують. Тому - це лобізм приватних компаній.
 
Що стосується Нафтогазу, коли в них забирають 95% прибутку, то це є неправильно, треба його направити на розвиток, пошук нових родовищ.
 
❗ Сьогодні Міністерство енергетики має знайти фахівців геологів, які запропонують для Укргазвидобування велику площу 20 x 20 км. ❗ Сьогодні для УГВ не правильно давати такі маленькі площі з прогнозними ресурсами 200- 300 млн куб.м. газу – це є «нуль». ❗ А «Нафтогаз», за рахунок отриманих прибутків , повинен робити пошуки нових родовищ на цій площі."
 
Про кадрову політику Нафтогазу
 
"Без команди, без фахівців, які знають як видобувати газ, куди вести нафтогазову галузь, яка стратегія галузі - видобуток газу в Україні не буде зростати. Немає зараз в керівному складі Нафтогазу і в «Укргазвидобуванні» фахових спеціалістів з видобутку. В Міністерстві також не знають, що робити з видобутком, знають лише цифру.
 
Крім того керівництво Нафтогазу має призначити фахових спеціалістів на керівні посади. Наприклад, таке підприємство як «Укрбургаз», його має очолити фахівець, який виріс на підприємстві, а не призначати канадійця, який заробив мільйон і поїхав через рік з України. Свої кадри потрібно ростити.
 
Сьогодні молода жінка, юрист призначена на посаду голови Укргазвидобування. Якщо подивитись на її обов’язки – її обов’язки представляти компанію, як юридичну особу і займатись юридичними питаннями. Але ж директор повинен відповідати за все! Поставте фахового спеціаліста, який розуміє як видобувати газ. Робіть два дивізіони в «Укргазвиобуванні» - один по видобутку, другий – по сервісних послугах. І працюйте!. Навіщо ці дивізіони створювати в Нафтогазі?"