БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДержгеонадра ініціює підвищення інституційної спроможності Держгеоконтролю через законопроєкт № 3091

Держгеонадра ініціює підвищення інституційної спроможності Держгеоконтролю через законопроєкт № 3091

27 травня 2020
 
Державна служба геології та надр України провела обговорення законодавчої ініціативи № 3091 про Державний екологічний контроль із авторами законопроєкту. 
 
Учасники дискусії дійшли висновку, що дублювання повноважень контролюючих органів неприпустиме, оскільки може призвести до погіршення бізнес-клімату та гальмуватиме роботу галузі в цілому.
 
Тикам чином було складено план дій, спрямований на підвищення інституційної спроможності Держгеоконтролю. 
 
В обговоренні приймали участь голова Держгеонадр Роман Опімах, заступник голови Держгеонад Роман Сарамага, народний депутат Олександр Маріковський (заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. До обрання депутатом займав посаду генерального директора ТОВ "Медіатека")
 
 «Нашим завданням є створення чіткого та зрозумілого механізму, який забезпечить контроль за навколишнім середовищем. Водночас, щодо вузько специфічних питань, які є дотичними до питань екології, — виконання технічних норм, проєктів та регламентів при здійсненні господарської діяльності, пов’язаної з надрокористуванням, — контроль повинен здійснюватися відповідним регулятором», — каже народний депутат України Маріковський Олександр.
 
Учасники дискусії наголошують на необхідності ефективного захисту довкілля та здійсненні неупередженого контролю екологічної складової діяльності надрокористувача.
«Ефективне і дбайливе використання надр — один із пріоритетів Служби, – наголосив Роман Опімах. – Усвідомлюючи важливість цього напряму, ми провели незалежний аудит інспекційних функцій Державного геологічного контролю, залучивши експертів Офісу реформ Кабінету Міністрів України та вивчивши найкращі міжнародні практики. За результатами проведеного аудиту зробили відповідні висновки та склали план дій, спрямований підвищити інституційні спроможності Держгеоконтролю».
 
У ході роботи фахівці вивчили міжнародну практику екологічного контролю діяльності суб’єктів видобувної галузі та підготували власні пропозиції щодо здійснення такого контролю в Україні.
 
«Згідно з міжнародною практикою, орган який видає ліцензії, також контролює користування надрами, виконання програм робіт ліцензіатів, реалізацію проєктів розробки та видобування, беруть зразки гірських порід і руд тощо. Щодо загального екологічного контролю, зокрема й проведення комплексної оцінки впливу на довкілля, повноваження закріплені за національними екологічними агенціями», – зазначив заступник голови Держгеонадр Роман Сарамага.
 
Результати обговорення викладені в презентації, яку можна переглянути за посиланням: 
https://www.geo.gov.ua/geo/derzhgeokontrol-neuperedzheni-ta-efektivni-perevirki-nadrokoristuvachiv/