БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУГВ пробурило нову свердловину на 6 км з добовим дебітом 260 тис куб м

УГВ пробурило нову свердловину на 6 км з добовим дебітом 260 тис куб м

15 червня 2020

НАК «Нафтогаз України» ввела в експлуатацію надглибоку (6 000 м) свердловину № 208 на Березівському родовищі у Харківській області. Вона забезпечить приріст розвіданих запасів природного газу на понад 350 млн куб м. Про це повідомляє прес-служба АТ «Укргазвидобування» (УГВ).

За словами «Нафтогазу», це друга розвідувальна свердловина на родовищі, що показала високий результат та забезпечила збільшення розвіданих запасів. Добовий дебіт свердловини становить 260 тис куб м природного газу.
 
«Без приросту ресурсної бази неможливо втримати і, тим паче, наростити видобування газу. Тому в період кризи, що обмежила наші інвестиційні можливості, ми концентруємо зусилля на збільшенні запасів вуглеводнів. Результати геологічних досліджень свідчать про те, що історичні газові гіганти – Шебелинське, Хрестищенське та інші родовища, мають значний потенціал на глибинах понад 5-6 кілометрів. Тому дорозвідка глибоких покладів є одним з ключових проектів нашого дивізіону. Дві високодебітні свердловини на Березівському родовищі підтверджують, що ми рухаємося у правильному напрямку», – прокоментував директор дивізіону «Розвідка і видобування» Олександр Романюк.
 
«Для вивчення напрямів, які дадуть змогу збільшити обсяг запасів, ми продовжимо покращувати оснащення та компетенції нашого науково-дослідного центру. Це підвищить ефективність проєктів глибокого буріння, що мають високий рівень ризику. У наших планах посилити базу знань і роботу з геологічною інформацією Нафтогазу сучасними програмними продуктами та новою технікою», - відзначив заступник директора дивізіону з розвідки та розробки родовищ Санжар Жаркешов.
 
Для пошуку перспективних горизонтів компанія провела сейсмічні дослідження за методикою 3D та уточнила геологічну модель Березівського родовища. Воно складається з двох структурних елементів: Західно-Березівського та Березівського підняттів. Свердловина № 206 глибиною 6 100 м, яку ввели в експлуатацію в лютому цього року, підтвердила продуктивність газоносного покладу в межах Західно-Березівського склепіння.
 
Свердловина № 208 глибиною 6 000 м, яку закінчили в травні, розташована на Березівському піднятті. Приріст розвіданих запасів за результатами буріння вказаної свердловини – понад 350 млн куб м природного газу. Роботи виконувала бурова бригада «Укрбургазу», що входить до дивізіону «Технічне забезпечення».