БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкрнафта відсудила спецдозвіл у компанії «Аркона» на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища

Укрнафта відсудила спецдозвіл у компанії «Аркона» на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища

3 липня 2020
 
 
За повідомленням судовим рішення було:
 
1. Скасовано протокольне рішення Державної служби геології та надр України від 22.11.16 р. про введення в дію протоколу ДКЗ, яким протиправно було об’єднано Свистунківске та Червонолуцьке родовища та допущено повторну оцінку ТОВ «Аркона Газ-Енергія» запасів Червонолуцького родовища після проведеного державного затвердження запасів на цьому родовищі ПАТ «Укрнафта» у 2010 році;
 
2. Скасовано наказ Держгеонадр №217 від 15.05.2017 року щодо надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» на 20 років спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у т.ч. ДПР з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка) Свистунківсько-Червонолуцького родовища;
 
№. Визнано недійсним спеціальний дозвіл № 4830 від 18.05.2017 року, виданий ТОВ «Аркона Газ-Енергія» на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка) Свистунківсько-Червонолуцького родовища. 
 
В «Укрнафті» оптимістично оцінюють подальшу судову перспективу цієї справи, адже в ній поєднуються як приватний, так і публічний інтерес щодо відновлення порушених майнових прав Держави на отримання справедливої грошової компенсації за незаконно відчужений спеціальний дозвіл на користування надрами. Також в компанії сподіваються на активізацію НАБУ і іншими компетентними органами розслідувань щодо незаконної видачі посадовцями Держгеонадра спеціального дозволу ТОВ «Аркона Газ-Енергія», чим було завдано істотної майнової шкоди інтересам Держави.
 
Крім того «Укрнафта» вкотре закликає менеджерів та акціонерів публічної компанії Regal Petroleum plc, якою за 8,6 млн доларів було придбано ТОВ «Аркона Газ-Енергія», утриматися від подальшої реалізації угоди з купівлі-продажу 100% статутного капіталу цього товариства, адже його єдиний цінний актив (спецдозвіл на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища) було визнано недійсним в судовому порядку.
 
Довідка ExPro:
 
«Укрнафта» володіла спецдозволом на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку Свистунківсько-Червонолуцького газоносного родовища з 2004 по 2014 роки. У подальшому компанія здійснила всі дії для пролонгації спецдозволу та мала намір отримати спецдозвіл на видобуток як надрокористувач, що підготував відповідне родовище для промислової розробки. Але спецдозвіл без публічного конкурсу, за безцінь, в порушення процедур встановлених законом був наданий ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке ЗМІ пов’язують з інтересами колишнього Президента України.