БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНафтогаз продовжить відстоювати право на Будищансько-Чутівську ділянку, яку щойно придбав «ДТЕК Нафтогаз»

Нафтогаз продовжить відстоювати право на Будищансько-Чутівську ділянку, яку щойно придбав «ДТЕК Нафтогаз»

31 серпня 2020
 
Група Нафтогаз продовжує відстоювати права у зв’язку з позбавленням спеціальних дозволів на користування надрами Будищансько-Чутівської площі, яку Державна служба геології на надр України (Держгеонадра) сьогодні продала на відкритому аукціоні іншій компанії, а також двох інших ділянок – Оболонської і Писарівської. Про це повідомляє пресслужба компанії.
 
У Нафтогазі запевняють, що у 2017р Держгеонадра необґрунтовано видала наказ, що став підставою для скасування виданих йому спецдозволів на зазначені площі. А рекордна ціна в 650,5 млн грн, за яку була продана Будищансько-Чутівська площа дочірній компанії «ДТЕК Нафтогаз», свідчить про високу ринкову оцінку завданих Нафтогазу збитків.
 
Крім того в пресслубжі Нафтогазу зазначили, що за 5 років користування надрами зазначених ділянок, компанія інвестувала в їх освоєння майже 1 млрд грн, з яких понад 750 млн грн – в Будищансько-Чутівську. Зокрема на Будищансько-Чутівській ділянці Нафтогаз виконав комплекс 3D-сейсморозвідувальних, гравіметричних, магнітометричних, геохімічних досліджень, провів комплексну переобробку та переінтерпретацію всіх наявних матеріалів, пробурив три продуктивних свердловини, які відкрили три родовища. Компанія побудувала комплексні цифрові гідродинамічні моделі відкритих родовищ і отримала підтвердження оцінки запасів відкритих родовищ за системою SPE-PRMS.
 
Однак, у березні 2017р, Держегеонадра без перевірки фактичного стану виконання програм робіт, як цього вимагає законодавство, видала наказ №124 про зупинення дії виданих Нафтогазу спеціальних дозволів на користування надрами на зазначені ділянки. Підставою для цього стало відповідне рішення Полтавської обласної ради, яке не містить жодних обґрунтувань і підтверджуючих документів, натомість базується на упереджених зверненнях окремих депутатів, зауважили в Нафтогазі.
 
Тож на переконання Нафтогазу, рішення Держгеонадра щодо зупинення дії спецдозволів компанії – неправомірне. Наразі Нафтогаз продовжує оскаржувати його у судових інстанціях.
 
Нагадаємо кілька годин тому відбувся онлайн-аукціон з продажу Будищансько-Чутівської площі, де «Укргазвидобування» що входить до групи Нафтогаз, також змагалося за право придбання ділянки, одна з різницею в 500 тис грн поступилося компанії «Нафтогазгеорозвідка», що входить до групи «ДТЕК Нафтогаз».
 
 
Тим часом Держгеонадра зробила Заяву: 
 
Оскарження Групою Нафтогаз рішення Держгеонадр від 13 березня 2017 року про скасування виданих спеціальних дозволів на ділянку Будищансько-Чутівська було відхилено судовими інстанціями на усіх етапах розгляду. Зокрема, рішення Київського апеляційного суду від 14 листопада 2017 року, рішення Вищого адміністративного суду України від 14 грудня 2017 року, ухвала Верховного суду України від 30 січня 2018 року анулювали спецдозволи, видані «Нафтогаз України» на Будищансько-Чутівську ділянку.
 
У червні 2020 року Держгеонадра оголосили проведення відкритого аукціону з продажу спецдозволу на Будищансько-Чутівську нафтогазову ділянку. Перед винесенням на аукціон ділянка пройшла усі необхідні погодження. В аукціоні 31 серпня 2020 року взяли участь п‘ять компаній, у тому числі АТ «Укргазвидобування» (Група Нафтогаз), яка посіла друге місце за результатами торгів, запропонувавши за лот 650 000 000 грн. Переможець торгів, ТОВ «Нафтогазгеорозвідка» запропонувала за спецдозвіл 650 500 000 грн.
 
Рішення судів:
 
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68819369
 
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70379334
 
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71210791
 
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71911733