БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини«ДТЕК Нафтогаз» завершив будівництво свердловини №59 Мачухського родовища глибиною 5245м

«ДТЕК Нафтогаз» завершив будівництво свердловини №59 Мачухського родовища глибиною 5245м

19 жовтня 2020
 
«ДТЕК Нафтогаз» завершив буріння свердловини №59 глибиною 5245 м на Мачухському газоконденсатному родовищі, повідомляє пресслужба компанії.
 
В компанії наголошують, що газові поклади Мачухського родовища мають карбонатну природу і характеризуються аномально високими пластовими тисками – понад 1000 атм і температурою на забої 160-170° С. Тому для ефективного освоєння запасів потрібні унікальний технологічний підхід та інноваційні рішення.
 
За повідомленням, термін буріння був скорочений до 141 діб за рахунок використання провідних технологій. В той час, коли раніше спорудження аналогічних свердловин відбувалося на протязі року, а то і більше.
 
Буровим підрядником уже традиційно виступила компанія «Сервіс-Ойл» з використанням бурової установки Drillmec-350, оснащеної системою верхнього приводу Top Drive. Долотний сервіс забезпечила компанія NOV. Також традиційно бурові розчини, включаючи вуглеводневі інвертні емульсії, були надані компанією «Геосінтез-Інженіринг». Управління траєкторією стовбура свердловини, автоматичний контроль вертикальності, оптимізацію забійних параметрів і процесу буріння здійснила Schlumberger із застосуванням RSS, LWD і системи технологічних датчиків на забої, зазначили в пресслужбі «ДТЕК Нафтогаз». 
 
Як повідомили в компанії, вперше на Мачухському родовищі буріння секції 8,5" також велося на вуглеводневому розчині, завдяки чому вдалося мінімізувати ризики і скоротити час будівництва секції на 11 діб. При цьому якість кріплення експлуатаційної колони за даними акустичного контролю цементування (АКЦ) є найкращою на родовищі.
 
Генеральний директор «ДТЕК Нафтогаз» Ігор Щуров відзначив: «Незважаючи на несприятливу кон'юнктуру на нафтогазовому ринку, ДТЕК Нафтогаз продовжує інвестувати в розвиток українського газовидобутку. Цього року ми успішно завершили буріння трьох свердловин і продовжуємо будівництво ще двох. Загальний обсяг інвестицій в буріння за 2020 рік складе близько 3 млрд грн – це наш внесок у зміцнення енергонезалежності України».