БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНафтогаз видобув за 9 місяців 2020р понад 10,1 млрд куб м товарного газу

Нафтогаз видобув за 9 місяців 2020р понад 10,1 млрд куб м товарного газу

22 жовтня 2020
Дивізіон «Нафтогаз Розвідка та Видобування» продовжує виконувати виробничу програму, спрямовану на нарощення ресурсної бази та підвищення ефективності видобутку на виснажених родовищах, в умовах зовнішніх несприятливих факторів. За результатами 9-ти місяців 2020 р видобуток товарного газу, який постачається кінцевим споживачам та виробникам тепла, залишається стабільним та становить 10,135 млрд куб м газу. Відхилення від аналогічних показників минулого року дорівнює мінус 0,5% або 47,8 млн куб м.
 
Держкомпанія 3-й квартал поспіль утримує показники видобутку вуглеводнів, в той час, коли ключові родовища виснажені на понад 75%. Крім цього, кризову ситуацію на ринку загострили такі зовнішні фактори:
 
 низькі ціни на газ, які суттєво знижують можливості для інвестицій у виробничу діяльність;
 4-місячне блокування буріння 11 свердловин через відсутність офіційних погоджень з боку держави;
 затягування термінів постачання обладнання і матеріалів через карантинні обмеження;
 складні та довготривалі процедури залучення контрагентів в межах Закону про публічні закупівлі.
«ІV квартал буде складним – ми відчуємо на собі накопичувальний ефект одразу від кількох негативних чинників, який може збільшити відхилення від минулорічних показників. Компанія готувалася до кризи, і це дало можливість нам утримати видобуток за рахунок фокусу на найбільш потенційних проєктах і операційній ефективності. Проте такі форс-мажори як затримка буріння 11-ти свердловин, частину з яких ми мали ввести у 2-й половині 2020 року, створюють додатковий тиск на наші показники. Наразі ми шукаємо компенсаторні механізми, які дозволять мінімізувати наслідки, – зазначив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування». – Разом з тим, для нас важливі не лише поточні показники, сьогодні ми дивимося на видобуток газу в середньо- і довгостроковій перспективі. Наразі наша команда працює над розробкою нової стратегії розвитку ресурсної бази Нафтогазу, яку плануємо презентувати до кінця року. Українські надра мають значний потенціал, та для його реалізації потрібен час, фінансові ресурси, і підтримка з боку державних органів».
 
Утримати обсяги видобутку блакитного палива вдалося завдяки модернізації та будівництву об’єктів наземної інфраструктури, виконанню програми розробки та дорозвідки діючих родовищ, а також роботі на нових ділянках. Так, з початку 2020 року підрозділи Групи Нафтогаз виконали таку виробничу програму:
 
-закінчили буріння 27 свердловин;
-виконали 210 операцій з капітального ремонту свердловин;
-виконали 75 операцій з гідравлічного розриву пласта;
-виконали 551 колтюбінгову операцію;
-закінчили реконструкцію 4-х установок комплексної підготовки газу;
-закінчили будівництво 4-х газопроводів та 66,8 км шлейфів.
 
Нагадаємо, що дивізіон «Нафтогаз Розвідка та Видобування» в жовтні ввів в експлуатацію надглибоку (6 040 м) газову свердловину на Комишнянському родовищі, добовий видобуток з якої продовжує зростати і вже перевищує 200 тис куб м (при початковому - 170 тис куб м).