БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВ Міненерго працюють над впровадженням фіскальних стимулів щодо газовидобутку

В Міненерго працюють над впровадженням фіскальних стимулів щодо газовидобутку

12 листопада 2020
 
Міністерство енергетики України (Міненерго) під головуванням заступника міністра Максима Немчинова, провело робочу зустріч на якій обговорили впровадження податкових стимулів для газовидобувної галузі. Про це повідомляє пресслужба учасника зазначеного засідання - Асоціації газовидобувних компаній України (АГКУ).
 
В АГКУ наголошують, що оперативне впровадження фіскальних стимулів дозволить стабілізувати роботу українського газовидобутку. На зустрічі, було презентовано урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження заходів стимулювання власного видобутку вуглеводнів», який повинен створити сприятливі та інвестиційно-привабливі фіскальні умови для запобігання подальшому падінню обсягів видобутку газу, нафти і конденсату, а також посиленню енергетичної безпеки України.
 
«Асоціація неодноразово заявляла, що галузь, яка є бюджетоутворюючою, потребує державної підтримки. Сьогодні газовидобувників потрібно мотивувати, щоб в умовах рекордного зниження цін на вуглеводні та поглиблення світової економічної кризи, вони вкладали кошти та продовжували свою інвестиційну діяльність. Переконаний, що впровадження фіскальних стимулів дозволить стабілізувати роботу всього сектору та дозволить йому розвиватися», - зазначив виконавчий директор АГКУ Артем Петренко.
 
В рамках засідання, було визначено першочергові заходи, які потрібно реалізувати:
 
-продовжити термін незмінності оподаткування видобутку вуглеводнів з нових свердловин до 2030 року;
-стимулювати видобуток нетрадиційних покладів вуглеводнів та розробити прозору методику їх визначення;
-ввести стимулюючу ренту 12/6% для відновлених свердловин, що не видобували вуглеводні та повернуті до виробництва шляхом капремонту;
-запровадити стимулюючий режим 12/6% для видобутку нафти і конденсату із нових свердловин.
 
Тож в асоціації відзначають, що галузь очікує, що у фінальній версії законопроєкту зазначені ініціативи будуть враховані і підтримані Урядом та Верховною радою, в найкоротші терміни.