БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКонсорціум ENI-Kogas не виявлено достатніх запасів природного газу на черговій ділянці шельфу Кіпру

Консорціум ENI-Kogas не виявлено достатніх запасів природного газу на черговій ділянці шельфу Кіпру

27 березня 2015
Консорціум італійської та південнокорейської енергетичних компаній ENI-Kogas не виявлено достатніх запасів природного газу на 9-му блоці виключної економічної зони Кіпру (ВЕЗ). Про це йдеться в опублікованій сьогодні заяві міністра енергетики, торгівлі, промисловості і туризму республіки Георгіоса Лаккотріпіса.
 
«В результаті буріння на глибині 5485 м з плавучої платформи SAIPEM-10000 консорціум не виявив придатних для експлуатації запасів вуглеводнів», - наголошується в заяві. Це було вже друге буріння розвідувальної свердловини. Перше було здійснено в грудні минулого року і також виявилося «порожнім». У зв'язку з цим, повідомив міністр, ENI-Kogas звернувся до уряду із запитом на проведення «переоцінки геологічної моделі», що може виявитися «корисним для продовження програми консорціуму з пошуку нафтогазових ресурсів».
 
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив, що він «не розчарований» результатами буріння, нагадавши, що щось подібне переживала і Норвегія, де «буріння трьох свердловин виявилося безуспішним і лише четверта привела до відкриття багатющого родовища». Він також підкреслив, що плани уряду в енергетичному секторі не змінюються.
 
Крім ENI-Kogas пошуком природного газу в даний час в ІЕЗ Кіпру займається також французька Total. Вона має ліцензію уряду на роботи на 10-му і 11-му блоках. Однак на початку нинішнього року компанія оголосила, що сейсмічна розвідка «не виявила потенційних об'єктів для буріння», у зв'язку з чим вона планувала відмовитися від робіт. Проте уряд Кіпру змогло переконати Total не залишати ІЕЗ і нещодавно переуклало з нею угоду, що передбачає продовження програми з пошуку вуглеводнів.
 
Поки на шельфі Кіпру виявлено тільки одне підтверджене родовище природного газу. Його знайшла американська компанія Noble Energy на 12-му блоці ІЕЗ в 2011 р Запаси цього родовища, що отримав назву «Афродіта», оцінюються приблизно в 140 млрд куб. м.
 
 
27 березня 2015
Енергополітика. Нафта і Газ