БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУспішне освоєння шельфу полягає в об’єднанні держави та інвесторів, за прикладом Казахстану

Успішне освоєння шельфу полягає в об’єднанні держави та інвесторів, за прикладом Казахстану

3 грудня 2020
 
Дивізіон «Нафтогаз розвідка та Видобування» пропонує втілення в життя «Історії успіху» з освоєння Чорноморського шельфу, шляхом об’єднання можливостей держави, національних і міжнародних інвесторів, за прикладом досвіду Казахстану. Про це повідомляє пресслужба дивізіону в мережі Facebook.
 
За повідомленням, ще з 1993р Казахська державна компанія почала проводити сейсмічні дослідження на морі. Високий пластовий тиск, великі глибини залягання, значний вміст сірководню та несприятливе поєднання мілководних умов і льодоутворення створювали значні ризики для освоєння цих покладів локальними компаніями, відзначають у Нафтогазі.
 
До зазначеного проєкту були залучені міжнародні компанії: Eni, BG Group, BP/Statoil, Total, ExxonMobil, Shell. Завдяки їх спільній роботі у 2000р було відкрите родовище Кашаган - одне із найбільших родовищ у світі, відкритих за останні 40 років, а також найбільше нафтове родовище на морі. Загальні запаси Кашаган становлять близько 38 млрд барелів нафти та понад 1 трлн куб м природного газу.
 
Однак старт даного проєкту у 2005р довелося відкласти через спроби одного з партнерів перепродати свою частку китайським компаніям. Тож, щоб досягти результату і захистити державні інтереси, національна корпорація «КазМунайГаз» викупила цю частину проєкту.
 
Так у співпраці держава, національна компанія та міжнародні оператори у 2016 р розпочали комерційну експлуатацію родовища Кашаган яке, за прогнозами аналітиків, дозволяє Казахстану увійти до п’ятірки світових добувачів вуглеводнів.