БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини«Укрнафта» розрахувалася з «історичним» боргом перед державою

«Укрнафта» розрахувалася з «історичним» боргом перед державою

23 грудня 2020
 
ПАТ «Укрнафта» повністю погасила «історичний» податковий  борг в розмірі 28,9 млрд грн, повідомляє пресслужба компанії.
 
За повідомленням, ця сума включає борг по сплаті ПДВ, податку на прибуток та рентної плати, нараховані штрафи та пені за несвоєчасну сплату грошових зобов’язань. В компанії відзначили, що погашення податкового боргу відбулось в рамках реалізації угод між ПАТ «Укрнафта» та НАК «Нафтогаз України» про купівлю-продаж природного газу. Відповідно до зазначених угод «Нафтогаз» заплатив «Укрнафті» 15,1 млрд грн за 2,061 млрд куб м природного газу 2006р видобутку.
 
Крім того, ПАТ «Укрнафта» отримало передплату в розмірі 23,5 млрд грн за поставку природного газу майбутнього видобутку. Компанія очікує здійснити поставки газу в рамках передплати протягом наступних років. В свою чергу, «Укрнафта» повернула Нафтогазу 2,5 млрд грн позики, яку отримала на початку цього року для сплати зобов’язань з ПДВ, що виникли в процесі реалізації природного газу.
 
Разом з тим, в результаті реалізації угод про продаж газу «Укрнафта» також сплатила до спеціального фонду державного бюджету 3,9 млрд грн поточних зобов’язань з ПДВ та 3,3 млрд грн авансових платежів з податку на прибуток. Реалізація газових угод між компаніями стала можливою після прийняття Верховною Радою України законів 1005-ІХ та 1006-ІХ та постанови Кабінету Міністрів України №1195.
 
«Вирішення питання податкового боргу стало результатом злагоджених дій Наглядової Ради та Правління «Укрнафти», активної роботи команди «Нафтогазу» та підтримки Уряду і народних депутатів. «Укрнафта» має намір зосередитись на вирішенні стратегічних завдань та формуванні умов, які дозволять забезпечити стале збільшення видобутку нафти та газу в інтересах енергетичної безпеки України», - відзначив Олег Гез, Голова Правління ПАТ «Укрнафта».
 
В компанії наголошують, що погашення податкового боргу матиме позитивний вплив на господарську діяльність та фінансовий стан «Укрнафти». Однак візначють, що аналогічне рішення могло бути реалізоване ще в 2016р, коли компанія запропонувала Державній фіскальній службі (ДФС) погасити податковий борг за рахунок 2,061 млрд куб м природного газу, що належав «Укрнафті», і право власності на який було підтверджено рішенням Вищого господарського суду України в 2014р. Відмова Офісу великих платників податків ДФС прийняти цей обсяг газу в податкову заставу призвела до стрімкого зростання суми податкового боргу «Укрнафти» саме через нарахування штрафів та пені впродовж наступних 4 років.