БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини«EITI: громадськість, бізнес, уряд. Співпраця заради прозорості та інвестицій»

«EITI: громадськість, бізнес, уряд. Співпраця заради прозорості та інвестицій»

30 березня 2015
26 березня 2015 року учасники круглого столу «EITI: громадськість, бізнес, уряд. Співпраця заради прозорості та інвестицій», в роботі якого взяли участь представники видобувних компаній України, інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та експертного середовища, обговорили результати роботи та практичні виклики щодо впровадження в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей (надалі – Ініціатива).
 
В результаті обговорення учасники круглого столу вирішили прийнялинаступну резолюцію:
1. Підтримати впровадження Ініціативи, як важливої складової (один із важливих кроків) реформування енергетичного сектору, та долучитися до роботи із підготовки першого Звіту за 2013 рік, що подаватиметься у 2015 році. 
2. Сприяти створенню нормативно-правового середовища для підготовки звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей, його публікації та поширення.
3. Взяти до уваги інформацію щодо поточного стану впровадження Ініціативи та результатів обговорення з видобувними компаніями варіантів шаблону  для цілей Ініціативи 
 
4. З метою  успішного впровадженню Ініціативи в Україні 
- сприяти :залученню позабюджетних ресурсів, грантів для цілей впровадження Ініціативи; 
  - надати пропозиції щодо необхідних змін до чинного законодавства та підготовки регуляторних документів;
- підтримати створення та доопрацювання проектів нормативно-правових актів (нормативних та регуляторних документів) для законодавчого закріплення прав і обов’язків усіх сторін, залучених до  підготовки  національного Звіту відповідно до вимог Ініціативи. Зокрема, нормативно-правові акти, якими буде затверджено шаблон звітності, що заповнюватиметься видобувними компаніями за результатами роботи у 2013 році і буде здаватися у 2015 році та наступних роках;
 - готові долучитися до підготовки Закону України про прозорість видобувних галузей  України та  відповідного Національного Плану дій на його виконання, які визначатимуть чіткі  і зрозумілі правила  звітності підприємств видобувних галузей, державних установ,  формування бюджету та розподілення  бюджетних коштів, податкової і фінансової політики, процедури ліцензування та інші  питання. 
- ініціювати роботу з представниками засобів масової інформації щодо поширення інформації про цілі Ініціативи та переваги для інвестиційного клімату в Україні, що супроводжують процедуру впровадження Ініціативи.
 
5. Підтримати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  посилення прозорості видобувних галузей в Україні». Учасники круглого столу сподіваються на підтримку цього  законопроекту народними депутатами України та вважають  за доцільне звернутися до  комітетів Верховної Ради якнайшвидше розглянути зазначений  законопроект.
 
6. Звернутися до Кабінету Міністрів України із проханням доручити  Міністерству енергетики та вугільної промисловості України  затвердити  порядок  звітності у 2015 році підприємств  нафтогазової галузі  та збору даних для першого Звіту ІПВГ,який готується  за результатами діяльності у 2013 році та розробити  відповідну Інструкцію щодо заповнення шаблону звітності  для цілей Ініціативи.
 
7. Сприяти Багатосторонній групі з питання  імплементації  Ініціативи в Україні   (БГЗО) у розробці  Технічного завдання для Незалежного Адміністратора з підготовки Звіту за 2013 рік про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримує Уряд України, та  підготовки  контекстної інформації (огляду) видобувних галузей відповідно до вимог Стандарту Ініціативи
 
8. Долучитися до проведення заходів для обрання Незалежного адміністратора.
 
9. Підтримують проведення  спільного заходу за участі членів БГЗО та Незалежного адміністратора для обговорення перших результатів збору інформації для цілей Звіту за результатами роботи в 2013 році,  і має  бути підготовлено до 2015 року.
 
10. Направити листи з цією резолюцією до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства фінансів України, Міністерства екології та природних ресурсів України. 
 
Ми висловлюємо свої сподівання, що всі учасники  процесу: Кабінет Міністрів України, Верховна Рада України, видобувні компанії, інститути громадянського суспільства максимально сприятимуть процесу імплементації Ініціативи, яка дійсно є реальним кроком у здійсненні реформ в енергетичній галузі та залученні інвестицій в Україну.
 
За дорученням учасників круглого столу,
Представники Оргкомітету круглого столу
 
 
30 березня 2015 р.