БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНафтогаз змінює підхід до управління родовищами

Нафтогаз змінює підхід до управління родовищами

6 квітня 2021
 
Група Нафтогаз, з метою збільшення запасів, впроваджує трансформації у підході до геології та розробки родовищ, а саме до управління ними. Застосовується концепція «Лідери родовищ» чи Field Leader, що допоможе вийти на новий рівень розробки родовищ. Про це повідомляється пресслужбою дивізіону Нафтогаз Розвідка та Видобування.
 
Так, для нафтогазових родовищ, які попередньо відібрали за показником перспективності запасів, створили проектні команди на чолі з «Лідером родовищ» чи Field Leader, відповідальною особою з усіх питань геології та розробки.
 
Field Leader знає все що відбувається на родовищі, будь-які дії та рішення по наземних та підземних роботах на родовищі проходять саме за його вказівками та через нього, та є частиною проектної команди. До такої команди входять чотири висококваліфіковані спеціалісти різних напрямів: геолог, резервуар-менеджер, петрофізик та технолог з видобутку.
 
По суті створений новий підхід до управління родовищем, що має за мету максимальне використання ресурсного потенціалу родовища. Адже мета команди не виконати якомога більше операцій, а виконати їх якісно і тільки в тих випадках, де вони принесуть високий результат - розвідані запаси або додатково видобуті кубометри газу.
 
А також, ще одним ключовим завданням лідерів і команд - є перехід до усвідомленої чи виваженої розробки ділянок, на довгострокову перспективу. Бо видобуток газу тут і зараз будь-якою ціною, для компанії не вихід. Всі заходи повинні бути спрямовані на продовження життя родовищ і забезпечення їх тривалого функціонування.
 
Відзначимо, що таке ефективне управління розробкою родовищ проходить за допомогою 3D-моделювання, що дозволяє правильно сформувати і реалізувати плани по розробці, серед яких геологічні дослідження, пошукове і експлуатаційне буріння, операції по інтенсифікації та інше. 
 
Зараз найбільші родовища компанії, керуються командами і Field Leaders, які територіально знаходяться в Харкові. Це робиться для зручності відпрацювання на 3D-моделях всіх необхідних ініціатив, що планують впровадити на родовищах.