БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНова технологія з інтенсифікації на родовищах Нафтогазу збільшила видобуток газу з свердловин на 20%

Нова технологія з інтенсифікації на родовищах Нафтогазу збільшила видобуток газу з свердловин на 20%

16 квітня 2021
 
Нафтогаз впроваджує нову технологію для підвищення видобутку на виснажених родовищах – капілярні системи, повідомляють у пресслужбі.
 
Спочатку спеціалісти компанії застосували її на перших 10-ти свердловинах, згодом технологію впровадили на 43 свердловинах, а до кінця 2021 року планують охопити ще 45. Ефект застосування – в середньому 20% зростання видобутку газу на кожній свердловині.
 
Нову технологію застосовують на свердловинах, пробурених на родовищах із низьким пластовим тиском, роботу яких ускладнює накопичення рідини. Капілярні системи дають змогу стабілізувати роботу свердловини та зменшити втрати на продувку. В результаті – газ виходить зі свердловини у більшому обсязі та з меншими виробничими втратами.
 
«Підвищення ефективності родовищ, які вже експлуатують, – один із наших стратегічних пріоритетів. І ми постійно в пошуку рішень, які за мінімальних витрат дають змогу інтенсифікувати видобування. Вони є, їх активно застосовують на міжнародному ринку, і ми активно залучаємо їх до України. Це і нові підходи до буріння експлуатаційних свердловин, і вдосконалені методи контролю тиску, і механізований видобуток, який ми вже успішно масштабуємо на наших свердловинах. Впровадження технології капілярних систем – це ще одне вдале рішення, яке дає змогу розв’язати проблему обводнення свердловин, не зупиняючи їхньої роботи. А отже – без втрат обсягів газу», – зазначив Олег Толмачев, заступник директора дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» з питань видобування.
 
Свердловини, що оптимально підходять для застосування капілярних систем, вибрали за допомогою моделювання процесів у сучасному програмному середовищі WellFlo (компанії Weatherford). Подальший моніторинг ефективності роботи свердловин відбувається в реальному часі за допомогою цифрових платформ CygNet та ForeSite.
 
Впровадження технології капілярних систем на десяти свердловинах дало позитивний результат – в середньому збільшення видобутку на 20%. Наприклад, свердловина № 60 Юлівського родовища, що в Харківській області, збільшила добовий дебіт на 26%. На свердловині № 83 Східно-Полтавського родовища після впровадження капілярної системи дебіт газу зріс майже в два рази.
 
Накопичення рідини під час видобутку є частою проблемою в газових і нафтових свердловинах. Воно призводить до зниження видобутку, іноді навіть до повної зупинки і необхідності капітального ремонту, що спричиняє втрати газу під час ремонту, а також суттєві витрати на його проведення.
 
Нагадаємо, що раніше Нафтогаз встановив обладнання для механізованого видобутку, яке допоможе збільшити дебіт газу на «старих» родовищах.