БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМожливо IPO окремо «Укргазвидобування» краще ніж всього НАКу - Вітренко

Можливо IPO окремо «Укргазвидобування» краще ніж всього НАКу - Вітренко

11 червня 2021
Можливо IPO окремо «Укргазвидобування» краще ніж всього НАКу - Вітренко
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, перебуваючи у відрядженні, 10 червня взяв участь в U.S. - Ukraine Business Council, повідомляє пресслужба.
 
Там він підняв тему щодо проведення первинної публічної пропозиції (IPO) акцій НАК «Нафтогаз України», як материнської компанії всієї групи Нафтогазу. Та відзначив, що ця ідея має ряд недоліків і слід розглянути альтернативи.
 
«Не впевнений, що IPO конгломерату (НАК) – найкраща ідея. Різні активи компанії можуть мати різну швидкість підготовки до залучення інвестора. У будь-якому разі, ухвалення рішення про готовність до IPO всієї компанії - це рішення виключно уряду», - сказав очільник НАКу.
 
За словами Вітренка, можливо, IPO окремо «Укргазвидобування» буде кращим варіантом, зрозумілішим для інвестора, тоді як продаж усього Нафтогазу буде пов'язаний з дисконтом. До того ж голова правління висловив думку, що, окрім IPO, варто розглядати й опцію залучення стратегічного інвестора.
 
Крім того на заході, Вітренко прокоментував укладений раніше контракт з компанією Фірташа «ЙЕ Енергія», і про його недоліки та пошук альтернативного рішення.
 
«Ми дивимося на контракт. Певна річ, яка мені не подобається, що компанії Фірташа купують нижче спотової ціни і можуть продати цей газ промисловим споживачам», - сказав очільник НАКу.
 
За його словами, контракт ще залишається в силі, але щодо нього були поставлені питання різними органами, зокрема Антимонопольним комітетом України, і створені ним можливості суперечать задекларованій боротьбі з олігархами.
 
Також наразі Нафтогазом розглядається модель створення субхолдингу з теплопостачання, та вивчаються можливості для залучення інвестицій в цей сектор.
 
«Ми будемо шукати або ми будемо розширювати нашу теплову сторону бізнесу, можливо, розвиваючи в окремий субхолдинг. Має бути зроблено у підвищенні енергоефективності районного опалення, починаючи з індивідуальних теплопунктів і завершуючи перемиканням на біометан», - сказав очільник НАКу.
 
За словами Вітренко, цей напрям включатиме в себе три складові: виробництво біометану (BMS production), енергоефективність і теплопостачання (ТКЕ і ТЕЦ).