БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНафтогаз за 4 роки наростив видобуток газу на Яблунівському родовищі на 18%

Нафтогаз за 4 роки наростив видобуток газу на Яблунівському родовищі на 18%

17 червня 2021
 
АТ «Укргазвидобування» (що входить до групи Нафтогазу) провівши комплекс заходів з інтенсифікації видобутку Яблунівського родовища за 4 роки, зуміло перейти від зниження видобутку до його зростання на понад 18%. Про це повідомляє пресслужба дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».
 
А завдяки виконанню виробничої програми з буріння та капітального ремонту 4-х свердловин добовий дебіт зріс ще на понад 200 тис тис куб м з початку 2021р, відзначили в компанії.
 
«Яблунівське родовище – один з ключових діючих активів Нафтогазу. Родовище є другим за обсягами річного видобутку у нашому портфелі та має значні перспективні запаси газу, хоча рівень його виснаження вже перетнув відмітку у 70%. В межах нової стратегії ми плануємо наростити до 15 млрд куб м запасів газу на Яблунівському родовищі. Для цього ми створили мультифункціональну команду, яка управляє розробкою родовища, продовжуємо програму цифровізації геологічних процесів та масштабуємо програму інтенсифікації», – повідомив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».
 
Нагадаємо нещодавно (26 травня 2021р), у компанії повідомляли про вдале освоєння пробуреної свердловини №365 в межах зазначеного родовища, з дебітом 122 тис куб м.
 
Крім того, у березні цього року, на операційній нараді щодо реалізації проектів розвитку Яблунівського промислу, було поставлене завдання у 2021р збільшити обсяг видобутку газу на промислі на 260 млн куб м. А наростити газовидобуток запланували за рахунок реалізації проєктів внутрішньо-свердловинних робіт, а також технічного переоснащення наземної інфраструктури на виробничих об‘єктах Яблунівського промислу.
 
Довідка ExPro
 
Яблунівське газоконденсатне родовище відкрили 1977 р в межах Лохвицького району Полтавської області. За період експлуатації родовища з 1983р з нього вилучено понад 60 млрд куб м газу, залишкові запаси становлять 30% від початкових.
 
Особливість Яблунівського родовища, в тому, що 24 з 69 свердловин знаходиться на намитих піщаних «островах». Це унікальне інженерне рішення, дало змогу зберегти природний баланс поблизу річки Сула і водночас створити умови для виконання робіт у болотистій місцевості.