БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗемкадастр та Єдина система користування надрами обмінюватимуться даними

Земкадастр та Єдина система користування надрами обмінюватимуться даними

11 серпня 2021

Держгеонадра та Держгеокадастр запровадять автоматизований обмін інформацією між Єдиною інформаційною системою користування надрами та Державним земельним кадастром. З цією метою два відомства уклали Договір про інформаційне співробітництво, повідомляє сайт Державної служби геології та надр.

Відповідно до умов Договору, Державна служба геології та надр України надаватиме контури ділянок, на які надано спеціальні дозволи на користування надрами, контури родовищ корисних копалин, точки розміщення нафтогазових свердловин.
 
Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру підготує та надасть Держгеонадрам інформацію про земельні ділянки, обліковані Державним земельним кадастром. Договором передбачено перехідний період до запуску автоматизованого обміну за допомогою АРІ.
 
"Це дозволить співставити контури родовищ та спеціальних дозволів на користування надрами з межами конкретних земельних ділянок, що допоможе в прийнятті інвестиційного рішення у сфері надрокористування та посприяє прозорості ринку землі, який нещодавно відкрився", – прокоментували в Держгеонадрах.
 
На виконання положень Договору Держгеонадра вже передали Держгеокадастру геопросторові дані ділянок надр, на які надано спеціальні дозволи, а також окремо контури спеціальних дозволів, власники яких мають переважне право викупу земельних ділянок.
"Дані можуть бути використані для оновлення публічної кадастрової карти та надання інформації у витягах із земельного кадастру про наявність спеціального дозволу на користування надрами на конкретній земельній ділянці", - зазначили в Держгеонадрах.
 
Нагадаємо, з 1 липня в Україні запрацював ринок землі, що стало важливою подіє як для власників земельних ділянок, так і для надрокористувачів. Зокрема, с.130-1 Земельного кодексу України передбачає надання переважного права купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення особами, які мають спеціальні дозволи на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина).