БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ вересні в Україні падіння видобутку газу зупинилося

У вересні в Україні падіння видобутку газу зупинилося

4 жовтня 2021
 
Видобуток природного газу в Україні за підсумками вересня стабілізувався – на рівні 1,64 млрд куб м, що на 5 млн куб м (0,2%) вище, ніж у вересні минулого року. Про це свідчать розрахункові дані ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ). Середньодобовий видобуток у вересні 2021р становив 54,6 млн куб м на добу, на 1% (0,5 млн куб м) вище, ніж у липні.
 
За розрахунками ExPro, падіння видобутку газу тривало останні два роки, у вересні ж видобуток стабілізувався. Стабілізувати видобуток вдалося за рахунок збільшення видобутку приватними компаніями та «Укрнафта».
 
Так, приватні видобувники у вересні наростили видобуток газу на 7% (28 млн куб м) – до 423 млн куб м. Середньодобовий видобуток приватними компаніями досяг нового історичного максимуму – 14,1 млн куб м на добу. Доля приватних компаній у видобутку газу досягла 25,8%.
 
Найбільша видобувна компанія України – державне АТ «Укргазвидобування» у вересні 2021р, навпаки, скоротило видобуток у порівнянні з минулим роком на 2,7% - до 1,12 млрд куб м. Разом з тим, середньодобовий видобуток компанії у вересні зріс у порівнянні з серпнем на 0,4% (0,14 млн куб м) – до 37,3 млн куб м, найвище значення за останні півроку.
 
Ріст видобутку відбувається на фоні рекордно високих цін на природний газ, які на початок жовтня досягли 35 000 грн/тис куб м (з ПДВ). Приватні газовидобувні компанії намагаються наростити видобуток на фоні сприятливої ринкової кон’юнктури.