БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУГВ зобов’язало Держгеонадра повторно розглянути заяву щодо спецдозволу на Східно-Голубівську площу

УГВ зобов’язало Держгеонадра повторно розглянути заяву щодо спецдозволу на Східно-Голубівську площу

11 жовтня 2021
 
АТ «Укргазвидобування» (УГВ) звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Державної служби геології та надр України (Держгеонадра), в якому просило визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр №290, яким УГВ відмовлено у наданні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ, з подальшим видобуванням нафти і газу Східно-Голубівської площі, розташованої у Новомосковському районі Дніпропетровської області, строком дії 20 років. Також УГВ просить суд зобов’язати Держгеонадра видати компанії спецдозвіл на Східно-Голубівську площу.
 
Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у 2016р УГВ звернулося до Держгеонадр із заявою про надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Станом на час звернення із вказаною заявою УГВ мало право на отримання такого дозволу. Держгеонадра у встановленому порядку рішення за результатами розгляду цієї заяви не прийняла, листом повідомила УГВ про відмову у наданні спецдозволу з огляду на зміни в законодавстві, що відбулися станом на час розгляду заяви.
 
Рішенням окружного суду адміністративний позов задоволено частково. Визнано протиправним і скасовано наказ Держгеонадр №290. Зобов’язано Держгеонадра повторно розглянути заяву УГВ щодо надання спеціального дозволу на Східно-Голубівську площі з урахуванням висновків суду. У задоволенні решти позовних відмовлено.
 
Нагадаємо, у 2017р УГВ уже судилося з Держгеонадра щодо Східно-Голубівської площі. Тоді держкомпанія у Верховному суді також зобов’язала Держгеонадра повторно розглянути заяву щодо видачі спецдозволу, проте УГВ так і не отримало його.