БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВтручання держави на ціноутворення видобутого газу призведе до падіння видобутку – АГКУ

Втручання держави на ціноутворення видобутого газу призведе до падіння видобутку – АГКУ

18 жовтня 2021
 
Асоціація газовидобувних компаній України (УГКУ), яка об'єднує найбільші газовидобувні державні та приватні підприємства, висловлює серйозне занепокоєння та звертає увагу уряду, народних депутатів та громадськості на ризики запровадження штучного регулювання ціни на видобутий природний газ приватними газовидобувними підприємствами, і пропонує обговорення будь-яких змін законодавства за участі ключових учасників ринку.
 
В АГКУ переконані, що ініціатива щодо обмеження прав незалежних газовидобувників продавати газ за ринковими цінами суперечить Закону України «Про ринок природного газу», а також усім впровадженим в останні роки реформам щодо лібералізації ринку газу в Україні. А будь-які спроби використання короткострокових, штучних та неринкових методів неодмінно призведуть до негативних наслідків для економіки України та нафтогазовидобувної галузі зокрема.
 
Згортання інвестиційних проєктів позначиться на зменшенні обсягів видобутку власного газу. Водночас, зупинка інвестиційної діяльності призведе до щорічного падіння газовидобутку приватними газовидобувниками на 10%, що в свою чергу потребуватиме збільшення поставок в Україну імпортного газу, що послабить енергетичну безпеку України, повідомили в профільній асоціації.
 
Окрім того, пропозиції щодо штучного регулювання ціни завдадуть удару по інвестиційному іміджу України. Так, залучення мільярдних інвестицій у нафтогазові проєкти, які, зокрема, передбачені підписаними угодами про розподіл продукції, будуть неможливі. Та наголосили, що галузь, яка інвестує в масштабні, довгострокові нафтогазові проєкти не сприймає ручних, короткочасних та емоційних рішень.