БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНові технології і діджиталізація процесів приведе до стабілізації у видобутку в Нафтогазі - Калугін

Нові технології і діджиталізація процесів приведе до стабілізації у видобутку в Нафтогазі - Калугін

1 листопада 2021
 
Нові технології і діджиталізація процесів – інструменти, що здатні скоротити виробничий час. А відтак – це суттєво вплине на стабілізацію видобутку газу в короткостроковій перспективі. Про це заявив Маврикій Калугін, член правління Нафтогазу, під час 7-го Українського газового форуму, якого цитує пресслужба.
 
«В нас великий потенціал для подальшого залучення технологічних рішень в процесі видобутку. Наразі в Україні, використовуючи нові технології, ми пробурюємо свердловину глибиною 3 тис. метрів за 95 днів. Начебто непогано, але у CША такі самі бурять за 10 днів. Деякі опції тут неможливі через законодавчі обмеження. Наприклад, буріння з продувкою повітрям. Змінивши ці норми, ми могли б видобувати газ швидше на деяких ділянках», – повідомив Маврикій Калугін.
 
Інший напрям, який сьогодні уважно розглядає Нафтогаз – горизонтальне буріння з застосуванням методів багатостадійного ГРП. Тож в компанії планують впроваджувати такі рішення впродовж найближчого року чи двох.
 
Він також відзначив, що важливою складовою виробничого успіху є операційна ефективність. Не дивлячись на достатню кількість даних а також професіоналів в компанії, бізнес-процеси все ще не достатньо інтегровані. А за умови впровадження єдиної уніфікованої системи можна отримати відчутне підвищення ефективності видобування лише за рахунок покращеної організації.
 
Для залучення капіталу і технологій Нафтогаз продовжує розвивати співпрацю з інвесторами і партнерами. Так, за підсумками Ukraine Gas investment Congress, зацікавленість у спільних проектах на виснажених родовищах висловили одразу декілька компаній.
 
Так цього року плануються нові конкурси з укладення PEC–угод (договорів про збільшення видобутку). Загалом, у планах Нафтогазу залучити партнерів на щонайменше 34 виснажених родовища, додав Маврікій Калугін.