БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПриватні видобувники газу продаватимуть 20% ресурсу на УЕБ

Приватні видобувники газу продаватимуть 20% ресурсу на УЕБ

3 січня 2022

 

Кабінет міністрів України зобов’язав приватні газовидобувні компанії України продавати 20% видобутого ресурсу на біржі. Відповідна постанова Кабміну від 30 грудня 2021р №1433 буде діяти до кінця квітня 2022р та стосуватиметься лише приватних видобувних компаній, не включаючи НАК «Нафтогаз України» та його дочірні компанії.

 

Так, 20% обсягу видобутого приватниками природного газу внесено до переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках. Згідно постанови Кабміну, газ продаватиметься на ТБ «Українська енергетична біржа» (УЕБ).

 

Окрім того, Кабмін постановою №1435 вніс зміну до постанови №1236 від 9 грудня 2020р, відповідно до якої до 30 квітня 2022р встановлено граничну надбавку до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) на рівні не вище ніж 24% для виробників пшеничного борошна вищого гатунку, пастеризованого молока жирністю 2,5%, хліба житньо-пшеничного, курячих яєць, олії та батонів.

 

Торгівельну надбавку на постачання природного газу власного видобутку для задоволення потреб вищезгаданих суб’єктів господарювання встановлено на рівні не вище ніж 1%.